Ovo je spisak najzdravijih namirnica koje su izdvojili
1. Fermentisana hrana
Prvo mesto, zbog jačanja imuniteta i koristi za creva, pripalo je fermentisanoj hrani kao što je jogurt. Prema istraživačima sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikrobioma i poboljšava imuni odgovor.
2. Borovnice
Male, ali moćne borovnice su odličan izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i na taj način mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i drugih stanja. Pored toga, antioksidansi su važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.
3. Semenke
Seme poput čia semena ili semena konoplje ima veliku nutritivnu vrednost, pune su antioksidanata, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016. godine, antioksidansi iz čia semena imaju zaštitni efekat na srce i jetru. Čia semenke su takođe odličan izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što znači da mogu da poboljšaju zdravlje kostiju.
4. Acai bobice
Iako nema ništa loše u standardnom voću kao što su jabuke i pomorandže, voće poput acai bobica je prepuno antioksidansa i može da poboljša nivo holesterola, a prema studiji iz 2014., može da zaštiti mozak od oštećenja uzrokovanih godinama.
5. Avokado
Pored toga što je odličan izvor masti zdravih za srce, avokado je prepun antioksidanata i drugih hranljivih materija koji pomažu kod holesterola, gustine kostiju, nege kože, zdravlja očiju itd. Ako niste ljubitelj tosta sa avokadom , pokušajte da ga umešate u smuti.
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj je sa razlogom popularno piće u mnogim kulturama hiljadama godina; poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama može i da pojača sagorevanje masti i ubrza metabolizam.
7. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi (kao i puter od orašastih plodova) su odličan način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranljivih materija u vašu ishranu. Pistaći su, na primer, puni antioksidanata, uključujući i one za koje je naučno dokazano da poboljšavaju zdravlje očiju.
8. Žitarice
Žitarice kao što su amarant, teff, farro i kinoa su pune vlakana i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i solidan su izvor vitamina B6 i C.
9. Lisnato povrće
Lisnato povrće poput kupusa i spanaća je odličan izvor proteina i flavonoida, koji mogu sprečiti oštećenje slobodnih radikala, rak i upale. Takođe je bogat vitaminima A i C, snižava nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja.
10. Kelj
Kao i spanać, kelj je pun proteina i flavonoida, zatim vitamina A, K i C, i solidan je izvor zasićujućih vlakana.