Jednostavna DIJETA sprečava INFARKT: Ispoštujte samo JEDNO PRAVILO, može da vam spasi ŽIVOT

Vesti 18.08.2022 12:20 0

Izbacite samo jednu namirnicu kako biste se zaštitili od srčanog i moždanog udara

Jednostavna DIJETA sprečava INFARKT: Ispoštujte samo JEDNO PRAVILO, može da vam spasi ŽIVOT

Shutterstock

Naučnici su odavno prepoznali da ishrana sa visokim sadržajem soli može da bude opasna po vaše zdravlje.

Ali koliko je soli loše za vas? 


Sada su stručnjaci otkrili koliko tačno treba da smanjite količinu soli da biste smanjili rizik od smrtonosnog srčanog udara - i ne, ne morat potpuno da jeizbacite. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u BMJ Nutrition Prevention & Health, vrlo skroman dnevni unos soli mogao bi značajno da spreči rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Prosečana osoba konzumira oko 8 g dnevno - nešto više od preporučene dnevne doze. Kina, s druge strane, ima najveći unos soli od bilo koje nacije, a prosečna osoba jede 11 g dnevno. Analizirajući veličinu populacije, unos soli i bolesti srca, naučnici su otkrili da smanjenje unosa soli za samo 1 g dnevno može sprečiti preko devet miliona srčanih i moždanih udara u Kini. Istraživači iz grupe za kampanju Action on Salt takođe su rekli da smanjenje unosa soli za 1 g  može da spreči više od četiri miliona smrtnih slučajeva u zemlji u roku od osam godina.


Studija sugeriše da je smanjenje unosa soli dobro za celokupno kardiovaskularno zdravlje. Graham MekGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu, predsedavajući  u Action on Salt i koautor studije rekao je: „Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pati od moždanog udara i srčanih bolesti“. To dolazi kao još jedna studija objavljena prošle nedelje, koja je otkrila da zamena soli smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading