Stručnjaci APELUJU: Nikada nemojte NAMERNO da zaustavljate kijavicu, posledice mogu da budu KOBNE

Vesti 07.10.2021 12:00 0

U poslednjih 18 meseci kijanje u javnosti postaje sve veći tabu, ali da li ste znali da nasilno zaustavljanje može da predstavi pravu opasnost po vaše zdravlje

Prehlada

pixabay

U ovoj uobičajenoj hladnoj sezoni, lekari su izdali strogo upozorenje svima koji su prehlađeni, da obavezno kinu ako im se kija, jer bi pokušaj suzdržavanja mogao dovesti do dodatnih problema.

Neželjeni efekti od zadržavanja kijaviće su retki, ali mogu naneti ozbiljne povrede. Stručnjaci za uši, nos i grlo sa Univerziteta u Lestru upozorili su:

- Zaustavljanje kijavice blokiranjem nozdrva i usta opasan je manevar i treba ga izbegavati. To može dovesti do brojnih komplikacija, poput hvatanja vazduha u grudima između oba pluća, perforiranja bubne opne, pa čak i pucanja aneurizme mozga. 

Većina uobičajenih nuspojava je bol, ali nije opasna po život. Lekari su upozorili da možete probiti bubnu opnu ako začepite nos tokom kijanja, jer će vazduh, koji pokušava da izađe kroz nos, biti preusmeren u cevčicu koja povezuje vaše uho i bubnu opnu. I dok bi oštećenje bubne opne moglo da ostavi ozbiljnu posledicu, kao što je gubitak gubitak sluha, postoji i mogućnost razvoja gadne infekcije uha.

Kijanjem izbacujemo iz nosa sve ono što ne bi trebalo da bude u njemu, pa blokiranjem ove klice mogu da završe u ušima i izazvati infekciju, piše "Mirror"

Komentari (0)
Loading