Rak može da se NAMIRIŠE: Evo kojih 10 znakova NIKAKO ne treba da IGNORIŠETE, telo vam šalje upozorenja

Vesti 19.02.2023 17:12 0

Važno je da upoznate svoje telo i šta je pravo za vas - jer će vam to pomoći da uočite sve smrtonosne znakove raka

rak

Shutterstock

 

Rak grlića materice je 14. najčešći rak kod žena u Velikoj Britaniji - sa oko 3.200 ljudi koji se dijagnostikuju svake godine. Ne postoje očigledni simptomi tokom ranih stadijuma bolesti – zato je najbolje da pratite svoje briseve kada vas lekar opšte prakse podseti. Međutim, NHS kaže da je jedan od ključnih znakova „promene vašeg vaginalnog iscedka“.

Ovo se odnosi na teksturu, boju i konzistenciju pražnjenja - ali i na miris.


Stručnjaci iz Cancer Research UK navode:

- Neke žene takođe imaju: vaginalni iscedak koji neprijatno miriše i bol u predelu između kostiju kuka. Imajući to u vidu, promena u otpuštanju nije uvek posledica raka, i trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse ili posetite kliniku za seksualno zdravlje ako ste zabrinuti. Pražnjenje nije jedini indikator i drugi ključni znaci uključuju:

  • Bol i nelagodnost tokom seksa 
  • Vaginalno krvarenje nakon seksa, između menstruacije ili posle menopauze
  • Bol u donjem delu leđa ili karlici
  • Jak bol u boku ili leđima uzrokovan bubrezima
  • Zatvor 
  • Gubitak kontrole nad bešikom ili crevima
  • Krv u mokraći
  • Oticanje jedne ili obe noge
  • Teško vaginalno krvarenje


Jedan od najlakših načina za otkrivanje i prevenciju raka grlića materice je da uradite test brisa.

Oni su preventivni bris koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice – ulazu u matericu iz vagine. Otkrivanje ovih ćelija i njihovo uklanjanje može sprečiti rak grlića materice. To nije test za sam rak grlića materice.

Rezultati većine žena pokazuju da je sve potpuno normalno - test otkriva abnormalnosti kod otprilike jedne od 20 žena. Skrining grlića materice se sprovodi u okviru NHS programa za skrining grlića materice, koji je uveden 1980-ih. Svaka žena starija od 25 godina koja ima lekara opšte prakse je pozvana na skrining – i nije važno da li ste seksualno aktivni ili ne.

Moguće je da žene svih uzrasta razviju rak grlića materice, ali je izuzetno retko kod žena mlađih od 25 godina.

Ranije ove godine, medicinari su upozorili da bi milioni žena širom Ujedinjenog Kraljevstva mogli biti u opasnosti od bolesti - nakon što je 37 odsto onih u dobi od 25-34 godine reklo da su ograničenja uticala ili odložila mogućnost da zakažu testove.

U dobi od 35 do 44 godine, 43 procenta je reklo da je pandemija značila da oni takođe nisu bili na pregledu. Dr Niki Kanani, lekar opšte prakse i medicinski direktor za primarnu negu u NHS Engleskoj, rekla je: „Nema sumnje u to - skrining grlića materice spasava živote. „Skriningom znakova rizika u ranoj fazi, to znači da se sve abnormalne ćelije mogu brzo lečiti pre nego što se potencijalno razviju u rak.

- Znamo da može biti neprijatno ili da se osećate kao nešto što možete lako da odložite, ali prihvatanje vašeg poziva i provera može da vam spase život. „I molim vas da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse o svim nedoumicama koje imate – mi smo tu da vam pomognemo. 



 

Komentari (0)
Loading