NAJOPASNIJA BAKTERIJA može da preživi u frižideru: DR Slavica Mariš kaže da može da IZAZOVE upalu MOZGA, a evo za koga je NAJRIZIČNIJA

Vesti 23.07.2022 10:41 0

Listerioza je bolest koju izaziva Listeria monocytogenes, a može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe

NAJOPASNIJA BAKTERIJA može da preživi u frižideru: DR Slavica Mariš kaže da može da IZAZOVE upalu MOZGA, a evo za koga je NAJRIZIČNIJA

Printscreen/Youtube

Visoke letnje temperature su posebno rizične kada je ova bakterija u pitanju. Opasnost vreba od razičitih vrsta baterija među kojima je posebno rizična ona koja izaziva listeriozu, bakterijsku crevnu infekciju na koju su veoma osetljive trudnice.

O tome koja hrana razmnožavanje ove opasne bakterije, kako da sprovedemo mere zaštite i koliko teške posledice može ostaviti ova bakterija, govorila je u "Jutru" na Prvoj doktorka Slavica Mariš.

"To je bakterijska infekcija koja je uzrokovana bakterijom koja se nalazi svuda oko nas, u zemljištu, vodi, digestivnom traktu mnogih životinja. Mi se njom zaražavamo konzumiranjem kontaminirane hrane. To može biti povrće, meso, nepasterizovano mleko, meki sirevi, delikates proizvodi, suhomesnati, sušena riba. To su najčešći proizvodi koji su podložni za razvoj i razmnožavanje ove bakterije, rekla je dr Slavica i dodala:

- Ono što ovu bakteriju razdvaja od drugih, jeste što se ona razmnožava na niskim temperaturama, u rasponu od 0 do 45 stepeni, što znači da se može razmnožavati i na temperaturi frižidera. To je čini opasnom".

Doktorka je rekla da je veoma važno na koji način se hrana skladišti, koliko se rashlađuje i kako se priprema.

"U ovo vreme dolazi do zaražavanja u samoj pripremi hrane, a može proći i dovoljno vremena u toku skladištenja ili hlađenja hrane. Ono što možemo da preuzmemo jesu postupci koji se inače preporučuju za bezbedno spremanje hrane. Voće i povrće treba dobro oprati, čak i ono koje se guli, recimo, krastavci, dinja. Odvojiti obrađenu od neobrađene hrane i dobro bi bilo da odmah konzumiramo hranu. Ako prođe mnogo vremena od hlađenja, to je dovoljno vreme da se zarazite bakterijom", istakla je dr Mariš i dodala:

"Kada skladišitimo hranu u rashladne uređaje, treba voditi računa kako ih skladištimo. Na gornjim policama treba staviti termički obrađenu hranu, a na nižim sirovu", objasnila je.

Kako da prepoznamo infekciju?

"Ima dve svoje forme. Neinvazivna forma je blaga infekcija, protiče povišenom temperaturom, glavoboljom, mučninom, povraćanjem i može se javiti kod svih osoba sa normalnim imunitetom. Inkubacija za ovo oboljenje obično traje nekoliko dana", rekla je doktorka i objasnila da teža klinička slika stvara ozbiljne posledice.

"Težoj kliničkoj formi podležu trudnice, osetljviije su 20 puta na listeriju u donosu na druge osobe. U riziku su i osobe smanjenog imuniteta, onkološki pacijenti, osobe koje imaju HIV, osobe starije od 60 godina, kao i novorođenčad. Može doći do ukočenog vrata, poremećaja u ravnoteži, čak i paralize nekih mišića. Može nastati i zapaljenje mozga", objasnila je dr Mariš.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading