ODMAH proverite jetru ako ste SMRŠALI na ovaj način: Možete da imate OZBILJNE komplikacije sa zdravljem

Vesti 29.05.2022 09:00 0

Nije tajna da je prekomerna težina u direktnoj vezi sa brojnim oboljenjima, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti, ali isto tako može i mršavljenje.

ODMAH proverite jetru ako ste SMRŠALI na ovaj način: Možete da imate OZBILJNE komplikacije sa zdravljem

Unsplash

Gubitak kilograma je najčešće donosi brojne koristi zdravlju, ali lekari upozoravaju i na štetne efekte mršavljanje. Konkretno, jetra može biti ugrožena, ako ste za kratko vreme izgubili veliki broj kilograma. 

Uzrok čak 75 posto hroničnih bolesti jetre je bolest nealkoholne masne jetre. Ako se ne leči, prvenstveno promenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može da prouzrokuje ozbiljno oštećenje jetre ali i da pogorša ostale oblike hroničnog oboljenja jetre. Ova bolest najčešće ne daje simptome, ali u uznapredovalom stadijumu može doći do izraženog umora i slabosti, i tupog bola pod desnim rebrom.

- Ako imate prekomernu težinu, veća je verovatnoća da možete oboleti od nealkoholne masne jetre. Zbog toga je gubitak težine zdravom ishranom i vežbanjem jedan od najboljih načina da se izbegnu ozbiljne zdravstvene komplikacije - kažu stručnjaci.

Iako vam gubitak težine može pomoći da izbegnete opasne komplikacije, lekari upozoravaju da brzi gubitak težine zapravo može povećati rizik od bolesti nealkoholne masne jetre. Iz tog razloga lekari preporučuje poštovanje određenih smernica za bezbedno i postepeno smanjenje težine, sa fokusom na uravnoteženu ishranu. 

Ako ste nedavno izgubili na težini u kratkom vremenskom periodu, možete da razgovarate sa svojim lekarom da li treba da preduzmete dodatne mere za zaštitu zdravlja jetre.

Namirnice koje se preporučuju za zdravlje jetre su:

  • Sitna plava riba ali i druge ribe bogata omega – 3 masnim kiselinama,
  • Probiotički jogurti - posebmo oni koji sadrže kulture Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis mogu biti od koristi za zdravlje jetre 
  • Orašasti plodovi - kao odličan prirodni izvor vitamina E i drugih korisnih nutrijenata poželjni su u ishrani obolelih od nealkoholne masne bolesti jetre

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading