NOROVIRUS HARA, ZARAŽENA DECA BEOGRADSKE ŠKOLE! Prenosi se brzinom svetlosti, a simptomi se javljaju za veoma kratko vreme

K.Ć. Vesti 24.05.2022 14:21 0

Norovirus je veoma zarazan virus (od 10 do 100 partikula virusa je dovoljno da se prenese infekcija)

NOROVIRUS HARA, ZARAŽENA DECA BEOGRADSKE ŠKOLE! Prenosi se brzinom svetlosti, a simptomi se javljaju za veoma kratko vreme

Shutterstock

Čak 137 dece i troje nastavnika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća, prenosi Espreso.

Prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane. Period inkubacije je kratak, 15-50 sati.

Virus izaziva akutni gastroenteritis

Virus može dobiti svako, i to više puta u toku života jer postoji mnogo tipova norovirusa i infekcija jednim tipom norovirusa ne štiti vas od drugih tipova virusa.

Norovirus se može naći u povraćenoj masi i stolici, čak i pre nego što osoba dobije simptome. Virus ostaje u stolici 2 nedelje, čak i duže, nakon ozdravljenja. Tada su obolele osobe i najzaraznije.

Virus se obično prenosi kada stolica ili povraćene mase dospeju do usta zdravih ljudi. Ovo se obično dešava konzumiranjem virusom kontaminirane hrane ili tečnosti, dodirivanjem kontaminiranih stvari a zatim stavljenjem ruku u usta ili kontaktom sa inficiranim osobama (na primer nega obolelog ili deljenje obroka ili korišćenje istog pribora za jelo)

Simtomi su uglavnom razviju 12-48 sati nakon izlaganja virusu. Bolest uglavnom prolazi za 1-3 dana.

Najčešći simptomi norovirusa su: dijareja, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja i bolovi u telu. Ukoliko su povraćanje i prolivi jače izraženi, to može dovesti do dehidratacije, pogotovo kod male dece i starijih osoba. Simptomi dehidratacije su smanjena količina urina, suva usta, osećaj vrtoglavice pri ustajanju, kod dece plač sa malo ili bez suza, pospanost ili razdražljivost.

Najveći broj epidemjija norovirusima se dešava između novembra i aprila.

Najbolja prevencija norovirusa je praktikovati pravilno pranje ruku i održavanje čistoće.

 

Komentari (0)
Loading