Epidemija HEPATITISA A realna je u Srbiji, a VRHUNAC tek sledi: Period inkubacije je dug, a ovo je JEDINI način da se ZAŠTITITE!

Vesti 05.05.2022 12:23 0

Epidemija se razbuktala prvo u Velikoj Britaniji i do ovog trenutka umrlo je troje dece

Epidemija HEPATITISA A realna je u Srbiji, a VRHUNAC tek sledi: Period inkubacije je dug, a ovo je JEDINI način da se ZAŠTITITE!

Shutterstock

U neposrednom komšiluku, tačnije u Hrvatskoj registrovano je 57 slučajeva, a od juče se sumnja da je jedan dečak u Srbiji oboleo od iste bolesti.

Dr Mira Čand, direktorka za kliničke i nove infekcije u UKHSA, rekla je da postoji sve više dokaza da je hepatitis povezan sa infekcijom adenovirusom. Istražuju se i drugi putevi, kao što je druga infekcija, uključujući Kovid, ili ekološki uzrok.

Kako nastaje infekcija hepatitis A virusom? 

Najvažnije ulazno mesto za hepatitis A virus su usta. Iz probavnog trakta, putem krvi, virus dolazi do jetre gde izaziva oštećenje jetrinih ćelija. Vremenski period od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti je period inkubacije. Iznosi od 15-45 dana, najčešće oko mjesec dana. Već u ovom periodu počinje izlučivanje virusa stolicom a najintenzivnije je krajem inkubacionog perioda. Pošto se izlučuje stolicom (feces), a najčešće unosi preko usta (oris), hepatitis A pripada fekalno-oralnim infekcijama.

Kada je osoba sa hepatitisom A zarazna?

Izlučivanje virusa počinje prije pojave prvih simptoma bolesti, u inkubacionom periodu. Najintenzivnije je krajem inkubacije. Sa pojavom žutice, infektivnost naglo opada, tako da krajem treće nedelje pacijent praktično više nije zarazan. Virus izlučuju i obolele i asimptomatski inficirane osobe (one koje nemaju simptome bolesti). Ovi drugi su daleko značajniji za mogućnost širenja infekcije, pošto su u epidemiji hepatitisa A brojniji a klinički su neprepoznatljivi.

Kako da se zaštitimo?

Jedini način da preveniramo bolest je da stalno održavamo higijenu i redovno peremo ruke. Ruke treba prati sapunom, sa dosta trljanja, pod mlazom vode i osušiti ih ubrusom, u kućnim uslovima, ili papirnim ubrusom, van kuće. Iskorišćenim papirnim ubrusom zavrnuti slavinu da se ne bi oprane ruke ponovo zagadile. Decu treba naučiti da pravilno i redovno peru ruke uvek kad su zaprljane a obavezno: pre svakog jela i posle upotrebe toaleta.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading