Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o najzdravijim jelima na prazničnoj trpezi, kao i činjenici da problem s varenjem posle konzumiranja kuvanih jaja može da ukaže na stanje organizma.
- Za praznike jedemo supu, to je odlično, tečnost, belančevine i iscedak od kuvanog mesa. I ruska salata je izvanredna stvar, ali su najbolje na trpezi sarmice od zelja. Imamo celulozu za debelo crevo, i meso koje se lako vari, to su sve uslovi za perfektnu probavu - rekao je doktor Perišić.
Vaskršnja trpeza, ali i dani nakon nje, obiluju kuvanim jajima. Doktor kaže - pojedite jedno, ne više.
- Ne valja više, dva jaja imaju 20 grama proteina i 10 grama masnoće, to je ogromna količina. Postavlja se pitanje i kakav nam je psihološki užitak nakon dva jaja, umesto jednog? Pa, nikakav, nema tu nekog zadovoljstva. Uzmite jedno po tradiciji i neka vam to bude dosta - rekao je on.
Jaje usporava varenje, objasnio je doktor, a tegobe nakon konzumiranja mogu da ukažu i na ozbiljan zdravstveni problem.
- Jaja usporavaju pražnjenje želuca, i produžavaju sitost. Nećemo ubrzo biti gladni, ali hrana ide sporije u dvanaestopalačno crevo, što znači da lučimo više kiseline. Popijete na to pivo ili vino i imate teške probleme! Potom, u tankom crevu, lipidi iz jaja pojačavaju lučenje koncentrovane žuči - rekao je on.
Doktor navodi da će jaja izazvati jake kontrakcije žučne kese, i ako postoje kamenčići u njoj, ili fibroza, osetićemo tegobe.
- Pankreatitis je sve češći a devastirajući je problem, ja sam jedva živu glavu izvukao svojevremeno zbog zaglavljenog kamenčića. Jaja mogu da pokrenu te gadne situacije, dva ili više su opasnost za žuč - rekao je doktor.
On je objasnio i koji su simptomi problema sa žučnom kesom koje je imao.
- Bolovi su to, strahoviti, ne možete ni da se namestite ni da se smirite. Pa hladnoća, ekstremiteti budu hladni i manje mokrimo. Ali i senzorijum, psiha nije dobra i osećamo da nešto nije dobro. Ja u jednom trenutku nisam znao šta mi se dešava, ali su me spasli lekari - rekao je profesor Perišić.
BONUS VIDEO