Da li volite da spavate u grudnjaku? Trebalo bi da znate kako ovo utiče na ZDRAVLJE i KOŽU!

K.Ć. Vesti 18.04.2022 18:40 0

Imamo različite navike koje nam omogućavaju da dobro spavamo

Spavanje

Shutterstock

Neki ljudi vole da spavaju sa otvorenim prozorom, drugi goli, ili obavezno u grudnjaku. Poslednju opciju neke žene preferiraju zbog nege grudi. Međutim, ispostavilo se da to i nije tako dobra ideja.

Grudnjak je odevni predmet koji neke žene vole, dok ga druge mrze i ne mare za njegovo postojanje. Sve zavisi od ličnih preferencija, da li nosimo grudnjak ili ne. Takođe je stvar udobnosti i sagledavanja aspekata koji se odnose na zdravlje i izgled dojki. Tema spavanja u grudnjaku može biti posebno mučna, jer o tome postoje legende, od priča o povećanju rizika od ozbiljnih bolesti do uveravanja da su grudi preko noći u grudnjaku savršena zaštita od nepotrebnog rastezanja kože. Kako je zaista?

Mogu li spavati u grudnjaku?

Istina je da spavanje u pravilno odabranom grudnjaku ne šteti, a posebno ne pomaže da vaše grudi budu čvrste. Stručnjaci ukazuju da spavanje u grudnjaku može biti rešenje za žene koje je priroda izdašno obdarila, kojima neposlušne grudi otežavaju udobno spavanje . Takođe, trudnicama je možda udobnije spavati u grudnjaku zbog veoma osetljivih i uvećanih grudi.

Koji su nedostaci spavanja u grudnjaku?

Ali spavanje u grudnjaku nije bez nedostataka. Stalno boravak u grudnjaku otežava koži da diše i povećava njenu vlažnost, što povećava rizik od iritacije ili bubuljica. Grudnjak može da izvrši pritisak na grudi preko noći , negativno utiče na cirkulaciju u grudima i leđima, što može izazvati probleme sa mišićno-koštanim sistemom. Dakle, prividna pogodnost nije uvek vredna rizika.

Koji grudnjak nositi noću?

Mnogo toga zavisi i od grudnjaka u kome idete na spavanje. Svakako mora biti mekana, bez ukrućenja, čipke i nepotrebnih ukrasa. Trebalo bi da je napravljen od prirodnog i prozračnog materijala koji će vas lepo podupirati, ali neće iritirati kožu dojke, što može izazvati iritaciju i rane. Trebalo bi da bude dobro uklopljeno da se ne poremeti cirkulacija krvi i limfe, što nije dobro za poprsje. Grudnjak koji se nosi noću definitivno ne sme biti isti grudnjak koji nosimo tokom dana. I ne vredi nositi sportske grudnjake, koji su vrlo često uz telo i ne dozvoljavaju koži da diše i slobodan protok krvi i limfe.

Uostalom, spavanje sa grudnjakom ili bez njega stvar je individualne odluke, iako ima mnogo indicija da noć provedena bez njega ima nešto više prednosti.

Komentari (0)
Loading