Svima je dobro poznato da je proleće pravo vreme za početak detoksa i dijete. Raznovrsna ponuda zelene salate, spanaća, mladog luka i rotkvica, daje nam širok spektar zdrave hrane.
Veoma je bitno da u ovom periodu ne preskačemo obroke, i da jedemo u određeno vreme. Prvih nedelju dana, može da bude teško, ali svakako da možete da kombinujete jaja, sir, i jogurt, te belančevine će vam pomoći da duže ostanite siti.
Cenjeni nutricionisti su preporučili da se količina mesa uzima po visini, ako ste na primer visoki 180 centimetara, možete da pojedete 180 grama belog ili crvenog mesa.
Za ručak je idealno da se jede riba, dok povrće nije ograničeno, samo da nije prženo ili pohovano.
Bitno je i da se izbegavaju gazirani sokovi, slatkiši, suhomesnati proizvodi. Naravno i fizička aktivnost se preporučuje bar 20 minuta dnevno.
Dijeta:
Prvi dan
Doručak: dve integralne kriške hleba, mladi sir, čaša soka od pomorandže
Ručak: izdinstana junetina s paprikom, paradajzom, šargarepom i lukom i dva obarena krompira
Večera: pileća supa i integralni tost
Drugi dan
Doručak: đevrek i šolja zelenog čaja
Ručak: pečena ćuretina i bareni grašak
Večera: kuvano jaje, kriška mladog sira i kriška hleba
Treći dan
Doručak: dve kriške integralnog hleba s puterom, čaša soka od grejpfruta
Ručak: omlet od dva jajeta sa dinstanim šampinjonima i paradajz salata
Večera: obarena riba, salata od brokolija sa belim lukom i maslinovim uljem i limunom i kriška mladog sira
Četvrti dan
Doručak: palenta sa šoljom jogurta
Ručak: izdinstana piletina sa povrćem i bareni integralni pirinač
Večera: salata sa paradajzom, krastavcem, mladim sirom, mladim lukom i prepečenim tostom
Peti dan
Doručak: dva prepečena tosta sa džemom, šolja sojinog mleka
Ručak: čorba od povrća sa komadićima pilećeg mesa, kriška hleba
Večera: salata od krastavaca sa jogurtom i dve ili tri lanene pločice.