U nedelju počinje LETNJE računanje vremena: Ovo je takozvani period "SRČANIH I MOŽDANIH UDARA", a ovo su načini da sačuvamo zdravlje!

Vesti 26.03.2022 13:24 0

Prema nekim istraživanjima najviše srčanih udara desi se prilikom promene godišnjih doba, posebno na prelazu iz zime u u proleće

U nedelju počinje LETNJE računanje vremena: Ovo je takozvani  period "SRČANIH I MOŽDANIH UDARA", a ovo su načini da sačuvamo zdravlje!

Shutterstock

Letnje računanje vremena je prvi put uvedeno u Nemačkoj 1916. godine kako bi se radni dan odvijao što više za vreme dnevnog svetla i samim tim uštedela energija. Nemačku su, kao i uvek, sledile i druge zemlje.

Međutim pomeranje vremena može da prouzrokuje mnogobrojne zdravstvene probleme. Tada se događa više srčanih i moždanih udara, a javljaju se i drugi kardiovaskularni problemi.

Američki naučnici su 2018. otkrili da poremećaji srčanog ritma rastu nakon pomeranja sata u proleće. Ta fibrilacija može uzrokovati krvne ugruške, moždane udare ili prestanak rada srca.

Ono što je još postalo uobičajno jesu i problemi sa snom dok se ne naviknete na letnje vreme. Nesanica može uticati na pamćenje, koncentraciju ili brzinu reakcije tokom vožnje.

Ljudi mogu postati nervozniji i može se javiti poremećaj u ishrani.

Promena na letnje vreme navodno povećava i rizik od depresije.

Kako da se pripremite na promene?

Kako biste se suočili s promenama vremena, počnite da se pripremate za letnje vreme oko nedelju dana unapred.

Preporučuje se da u krevet  odete svaki dan 15 do 20 minuta ranije. Na taj način ćete se bolje odmoriti.

Spavanje noću otežava višak kofeina i popodnevne dremke, pa se preporučuje da poslednju kafu popijete oko dva popodne.

Tokom lepšeg vremena bi trebalo više da šetate i provetravate prostor, ali i izlazite ranije iz kuće kako biste "uhvatili" jutarnje sunce. Sunčanjem ćete primiti dovoljno vitamina D i ojačati imunitet. Konsultujte se sa doktorom oko uzimanja suplemenata. Proverite krvnu sliku i l uvedite režim laganog vežbanja.

Pomeranje sata nije samo negativna pojava. Pozitivne strane pomeranja sata su te što koristite manje svetla putem električne energije, a više boravite u prirodi na suncu. samim tim više ćete se kretati i fizički aktivirati.

Komentari (0)
Loading