Čuveni travar Rade(83) iz Paraćina otkriva: Ovi ČAJEVI su spas za probleme sa DIJABETESOM, HOLESTEROLOM ali i VISOKIM PRITISKOM

Vesti 17.03.2022 19:32 3

Radovan Miletić iz Paraćina se već skoro 40 godina bavi sakupljanjem lekovitog bilja

Čuveni travar Rade(83) iz Paraćina otkriva: Ovi ČAJEVI su spas za probleme sa DIJABETESOM, HOLESTEROLOM ali i VISOKIM PRITISKOM

Najžena

Radovan Miletić, travar iz Paraćina, već četrdeset godina se bavi sakupljanjem lekovitih trava, njihovom pripremom i pravljenjem biljnih lekova za očuvanje zdravlja.

 

 

Svoje dugogodišnje iskustvo sa biljkama učio je od svoje bake, a pretočio u čajeve koji imaju lekovito dejstvo.

U prirodi je pronašao lek za različite tegobe: dijabetes, holesterol, masnoću, visok pritisak, ali i različite ženske probleme.

Rade travar, kako ga mnogi zovu, sakuplja i pripreka više od 70 vrsta čajeva za razne tegobe. Lekovito bilje on bere na Rtnju, u Krivom Viru, Grzi, Sisevcu ili Peštercu, kako sam kaže, tamo gde pevaju ptice. Da bi se živelo od tog posla, kako tvrdi za naš portal, neophodno je steći poverenje mušterija.

Čuveni travar Rade(83) iz Paraćina otkriva: Ovi ČAJEVI su spas za probleme sa DIJABETESOM, HOLESTEROLOM ali i VISOKIM PRITISKOM

Najžena

 

Biljke bere isključivo sam, zato što treba znati šta se i gde bere, napominjući da za to treba imati određenog dara i da to ne može svako.

- Ja ne smem da dam svakome da bere. Gledao sam ljude kako beru zelje i prodaju kao lekovite čajeve - rekao je travar Rade.

Travar Rade smatra da neke biljke treba da se koriste i za spoljašnju upotrebu.

U pitanju je RUSA - ROSOPAS

Trava rusa se koristi i za bradavice. Poželjno je da se ubere sveža biljka koja sadrži žuto mleko. Kada se namaže na bradavicu, rusa ima lekovito dejstvo i ubrzo otklanja bradavicu.

ČAJ PETROVAC ZA MASNOĆU U KRVI

Kod starije, ali neretko i mlađe populacije, sve češći problem je masnoća u krvi. Rade ima efikasan čaj, a to je petrovac.

Stabljika je uspravna, nerazgranata, mestimično dlakava. Prizemni listovi su u rozeti, a ostali naizmenični, perasti, sa 2-6 pari elipsastih ili rombičnih grubo nazubljenih listića. Cvetovi su u gustim klasastim cvastima sa pet kruničnih listića žute boje. 

- Petrovac je najčešće po livadama i po šumi. Za čaj se bere gornji deo biljke. Pomaže kod masnoće u krvi - kaže travar Rade.

Način pripreme i upotrebe čaja:    

Jednu supenu kašiku herbe petrovca preliti šoljom (200ml) hladne vode i zagrejati da proključa. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 5 min. Čaj procediti i piti 2-3 puta na dan po šolju nezaslađenog čaja.

ČAJ OD GLOGA ZA VISOK PRITISAK

Glog je gust, trnovit grm iz porodice ruža, koji raste u područjima sa vlažnim klimatskim uslovima širom sveta. Čaj od gloga je najpoznatiji po svojim medicinskim upotrebama i prvenstveno za kardiovaskularno zdravlje. Aktivna jedinjenja su izvedene iz lišća, cveta i plodova, koje imaju neprijatan miris i blago gorak ukus.

Izdvajaju se dve vrste gloga: Crveni i crni glog.

- Čaj od crvenog gloga se koristi u prevenciji kada je u pitanju visok krvni pritisak. Ekstrakt gloga ima efekta na sniženje krvnog pritiska kod ljudi sa blago visokim krvnim pritiskom - dodaje travar Rade.

- Čaj od crnog gloga za srce se koristi za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih poremećaja - rekao je Rade

Mehanizam delovanja: smatra se da antioksidantni sadržaj u glogu smanjuje otpor srčanih mišića i povećava protok krvi. Kod sledećih srčanih tegoba možete imati koristi od proširenja krvnih sudova: angina pektoris, ateroskleroza, kongestivna srčana insuficijencija i hipertenzija. Osim toga, konzumiranje čaja od gloga može povećati snagu i učestalost kontrakcija srca.

Način pripreme i upotrebe:

Sipajte jednu šolju ključale vode preko jedne kašičice cvetova ili listova gloga - ili mešavine ova dva. Neka čaj odstoji 10 minuta, a zatim procedite i pijte jednu šolju čaja svakog jutra i večeri tokom više meseci jer je početak njegovog delovanja veoma postepen.

ČAJ OD KORE HRASTA ZA PROBLEME SA JAJNICIMA

Listovi su naizmenično spiralno raspoređeni, eliptično-objajasti, po obodu duboko režnjeviti, ređe nazubljeni. Cveta i lista istovremeno. Muški cvetovi su zelenkasti, grupisani u rastresite rese, a ženski su pojedinačni ili u cvastima. Plod je jednosemena orašica. 

- Od mene je čaj od hrasta uzimala jedna devojka koja je imala upalu jajnika. Za tu tegobu je najefikasnija kora hrasta, daje najbolje efekte - rekao je Rade travar.

Način pripreme i upotrebe čaja:    

Unutrašnja upotreba: Kafenu kašiku kore hrasta preliti šoljom (oko 200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana na gutljaje.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (3)
Loading
nemam reci
18.03.2022 02:28

Fantastican clanak, infomativan, potkrepljen cinjenicama i sa puno korisnih saveta i detalja, Bas odgovara naslovu - ne! Nadm se da se vise necu zenuti da ponovo ovde zalutam. Pa ovo bi mogli da napisu i malisani iz predskolskog!

Andrea K.
20.03.2022 22:10

Kako da dođem do broja telefona ovog travara Radeta?

Micky 67
20.03.2022 22:12

Dekica je presimpatičan, jedna čista duša dobar čovek, vidi se da od srca radi