Preminula OMILJENA doktorka iz Paraćina: Ana se dugo borila sa TEŠKOM bolešću, a ovo su SIMPTOMI za njeno RANO otkrivanje

M. G. Vesti 09.03.2022 16:15 0

Preminula omiljena doktorka Ana Jaćimović zbog koje se cela Srbija digla na noge

Preminula OMILJENA doktorka iz Paraćina: Ana se dugo borila sa TEŠKOM bolešću, a ovo su SIMPTOMI za njeno RANO otkrivanje

Printscreen/ Facebook

Doktorka Ana Jaćimović iz Paraćina koja je bolovala od karcinoma debelog creva, sa metastatskim promenama, preminula je. Ana se od februara prošle godine borila sa teškom dijagnozom. Od avgusta joj se zakomplikovalo stanje, jer se bolest proširila i imala je metastaze po stomaku, mokraćnim putevima, plućima.

Ana Jaćimović je 2020. godine ispričala koji su prvi simptomi i kako se bolest razvijala.

Dr Ana Jaćimović se nekoliko dana nakon što je osetila bolove javila lekaru i vrlo brzo je postavljena dijagnoza karcinoma debelog creva.

- Imala sam utisak da mi se svet ruši, taj trenutak kad vam neko saopšti takvu dijagnozu... Svi mislimo da se takve stvari dešavaju nekom drugom - rekla je Ana za Žena Bilc i dodala:

- Neverica, neprihvatanje. Razmišljala sam: "Možda nije istina, nemoguće je, ja sam mlada i zdrava, do juče sam radila, nije mi ništa." U jednom momentu jave se i bes i bespomoćnost i tuga i suze. Ipak, bolest se na kraju prihvati. Eto, desilo se meni, moram da se borim i idem napred.

Dr Jaćimović ističe da pre dijagnoze raka creva nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

- Urađena je tu i prva operacija. Bilo je to 24. marta. Otkriveno je tada da se karcinom proširio i zahvatio većinu organa trbušne duplje i male karlice. Drugu operaciju imala sam u Beogradu, šest dana kasnije. Lekari mi tada saopštavaju da je karcinom veoma invazivan i četvrtom stadijumu, a postoperativni nalaz skenera pokazao je metastatske promene na plućima.

Anini sugrađani koji su je nazivali "doktorkom velikog srca" intezivno su skupljali novac za lečenje.

Krajem 2020. godine Ana je otputovala u Tursku kako bi nastavila terapiju.

- Činilo mi se da se sa dušom rastajem nebrojeno mnogo puta. Ali, ima nas koje nije moguće lako ubiti. Kao feniks ustajemo iz pepela i živimo! Prkosimo bolesti, prkosimo lošim prognozama, grlimo život i slavimo svaki novi dan koji uspemo da dočekamo, pa makar i na intenzivnoj nezi! - govorila je doktorka Ana u svojim objavama.

Simptomi bolesti

Postoje mnoge stvari koje možemo da učinimo da smanjimo šanse da se bolest ne pojavi. Ishrana treba da bude umerena i balansirana, da sadrži voće, povrće, orašaste plodove, malo dijetalnih vlakana u vidu ovsenih pahuljica. Podjednako je bitna fizička aktivnost, regulisanje telesne mase i prestanak pušenja.

Najčešći simptomi su krv u stolici koja se vrlo često pripisuje hemoroidima. Tegobe sa pražnjenjem koje su hronične takođe su alarm da to treba ispitiati, zatim anemije – nizak nivo hemoglobina u krvnoj slici koji ne može da se objasni nekim drugim stvarima, jeste jedan signal da se ode na ispitivanje, a ne da se uzimaju suplementi, već da se prvo ispita šta je razlog.

Razlika između krvi u stolici od hemoroida i one koja je simptom kancera, kada su hemoroidi u pitanju, krv je dosta svetlija i nalazi se na samoj stolici.

Najčešći simptomi: sveža krv u stolici, crna stolica, sluz u stolici, promene u pražnjenju creva, proliv, zatvor, bolovi u trbuhu, gubitak telesne težine, brzo zamaranje, umor, slabost i bleda koža.

Ako se tumor dijagnostikuje u ranoj fazi, u prvim stadijumima, izlečenje je skoro 100 posto, preko 90 odsto.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading