Stručnjaci apeluju da ne postoji takozvana "super hrana" ili "super namirnica" i naglašavaju da je ključ zdravlja u ravnoteži, odnosno umerenosti. Generalno nijedna namirnica nije ekstremno štetna, osim kada pričamo o višestruko prerađenoj hrani i gotovim jelima. Zbog brzog načina života i nedostatka vremena, većina ljudi bira upravo ovakvu hranu i konzumira je možda i previše.
1. Trans masti
Trans masti su nezasićene masne kiseline, a nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagreva jako dugo i na visokim temperaturama, nastaju trans masti – na primer, posebno u fritezi. Ove masti, ako se previše unose mogu biti štetne za naše zdravlje, budući da povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.
2. Nitritna so za meso
Proizvođaći hrane koristi nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako prerađeno meso poput šunke, slanine i salame. Istovremeno, na ovaj način se je moguće pojačati aromu i ukus. Ovu mešavinu kuhinjske soli, kalijum-nitrita i natrijum-nitrita, prepoznaćete po oznakama E 249 i E 250.
3. Veštačke boje
Mnoge namirnice imaju mnogo manje intenzivnu boju od one na koju su potrošači navikli. Iako boje služe da nas privuku, nisu uopšte zdrave i trebalo bi ih izbegavati.