Ovo je najgori sir za creva: Izaziva nadutost stomaka, a možda ga jedete svaki dan!

Vesti 15.10.2025 11:40 0

Zaboravite na ovaj sir ako vam je stalo do zdravlja creva i probave!

sir

Shutterstock

Sir je mnogima omiljena namirnica. Ali prekomerna konzumacija određenih vrsta sira može izazvati upalu, nadutost ili probavne smetnje, posebno kod osoba koje su osetljive na laktozu. Ključ je u načinu obrade i količini aditiva koji se koriste prilikom proizvodnje.

Najgori sir za creva

Prema istraživanjima i mišljenju zdravstvenih stručnjaka, visokoprerađeni sirevi, poput topljenog sira u listićima, spadaju u najgore vrste sira za zdravlje creva. Nutricionisti iz organizacije „The Gut Health Doctor“ objašnjavaju da ovi proizvodi ne prolaze prirodan proces zrenja kao kvalitetni sirevi.

sir

Shutterstock

 

 

„Većina komercijalnih sireva koji se prodaju u marketima, naročito oni pakovani pojedinačno u plastiku, sadrže brojne aditive za produženje roka trajanja. Prerađuju se na visokim temperaturama koje uništavaju korisne mikroorganizme, potpuno suprotno od onoga što nalazimo kod prirodnog, zrelog sira“, prenosi „She Finds“.

Sirevi koji su bolji izbor

Osim što ne sadrži korisne bakterije, topljeni sir je bogat zasićenim mastima koje povećavaju nivo lošeg holesterola. Kombinacija masti i laktoze može izazvati ozbiljne probavne tegobe, posebno ako se konzumira redovno.

Stručnjaci naglašavaju da povremeno konzumiranje topljenog sira neće ozbiljno narušiti zdravlje, ali redovna upotreba može dovesti do nadimanja, nelagodnosti i problema sa crevima. Umesto toga, preporučuju sireve bogate probioticima, kao što su parmezan i mladi sir, koji pozitivno utiču na crevnu mikrofloru.

Kvalitetan sir koji prolazi prirodni proces fermentacije može biti deo uravnotežene ishrane ali ključ leži u umerenosti i biranju sireva bez suvišnih aditiva.

Video:

Komentari (0)
Loading