Evo kako da tvrdi sirevi zadrže svežinu u frižideru: Uradite ovo i sigurno neće uhvatiti buđ i usmrdeti se

Tatjana Badarević Vesti 13.10.2024 08:12 0

Fini sirevi često su jedna od najskupljih stavki u kolicima za kupovinu

renda

Shutterstock

 

Fini, birani sirevi mogu biti prilično skupa stavka u kolicima za kupovinu u prodavnici, a neki od njih, poput sira Brie, Cheddar, Blue ili nekih posebnih brendova, relativno će brzo uhvatiti buđ ako ih ne čuvate kako treba. Neretko, mogu se usmrdeti i preneti miris po celom frižideru, tako da će i sva druga hrana na kraju imati miris od buđavog sira, piše The Sun. 

- Sir u frižideru obično ostaje svež nedelju do dve, kažu stručnjaci NRC Business Waste. Ipak, postoji način da mu produžite rok trajanja, a da se ne pokvari. 

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Promenite omot sira

Tvrdi sirevi obično dolaze u plastičnoj ambalaži, dok većina mekih sireva dolazi u plastičnom pergamentnom omotu.

- Kad se blok sirevi poput čedara ili parmezana zamotaju u plastičnu ili prozirnu foliju, mogu početi da se kvare u roku od jedne do dve nedelje, jer se time zadržava vlaga. Uglavnom, sir se znoji ako je u plastičnoj ili prozirnoj foliji. S druge strane, korišćenjem pergamentnog papira omogućićete siru „disanje“ i smanjiti rizik od razvoja buđi - kažu stručnjaci. Dodaju kako će sir zadržati svežinu i do dve nedelje duže nego što je to u standardnom pakovanju, ako ga umotate u pergamentni papir. 

 

Komentari (0)
Loading