Fini, birani sirevi mogu biti prilično skupa stavka u kolicima za kupovinu u prodavnici, a neki od njih, poput sira Brie, Cheddar, Blue ili nekih posebnih brendova, relativno će brzo uhvatiti buđ ako ih ne čuvate kako treba. Neretko, mogu se usmrdeti i preneti miris po celom frižideru, tako da će i sva druga hrana na kraju imati miris od buđavog sira, piše The Sun.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
- Sir u frižideru obično ostaje svež nedelju do dve, kažu stručnjaci NRC Business Waste. Ipak, postoji način da mu produžite rok trajanja, a da se ne pokvari.

Shutterstock
Promenite omot sira
Tvrdi sirevi obično dolaze u plastičnoj ambalaži, dok većina mekih sireva dolazi u plastičnom pergamentnom omotu.
- Kad se blok sirevi poput čedara ili parmezana zamotaju u plastičnu ili prozirnu foliju, mogu početi da se kvare u roku od jedne do dve nedelje, jer se time zadržava vlaga. Uglavnom, sir se znoji ako je u plastičnoj ili prozirnoj foliji. S druge strane, korišćenjem pergamentnog papira omogućićete siru „disanje“ i smanjiti rizik od razvoja buđi - kažu stručnjaci. Dodaju kako će sir zadržati svežinu i do dve nedelje duže nego što je to u standardnom pakovanju, ako ga umotate u pergamentni papir.