Snižava holesterol i drži vas sitim satima: Zaboravljena namirnica od 140 dinara čini čuda za zdravlje!

Vesti 06.10.2025 08:00 0

Nekada hrana za sportiste i vojnike, danas može biti vaša tajna za zdrav, sit i jeftin obrok.

ječam

Shutterstock

Ječam je žitarica koja se koristi već više od 10.000 godina, a danas je neopravdano zapostavljena u svakodnevnoj ishrani. Nekada hrana za sportiste i vojnike, danas može biti vaša tajna za zdrav, sit i jeftin obrok.

Superhrana iz antičkog doba

Stari Grci su ječam davali sportistima pre borbi, a Rimljani su njime hranili legione. I ne bez razloga, ova moćna žitarica je bogata vlaknima, proteinima, mineralima i korisnim ugljenim hidratima. Kilogram ječma danas košta oko 140 dinara, što ga čini idealnim izborom za zdrav i ekonomičan obrok posebno kada tražimo laganu, ali zasitnu hranu.

Kako koristiti ječam u ishrani?

Ječam možete koristiti na bezbroj načina:

- kao zamenu za pirinač

- u čorbama i varivima

- za pravljenje domaćeg hleba

- kao osnova za obrok salate

ječam

Shutterstock

 

 

Najčešće se koristi oljušteni ječam (ječmena kaša) jer se brzo kuva i lako vari. Kada se skuva, može se čuvati u frižideru nekoliko dana, a često postane još ukusniji jer upije sve začine i sokove.

Zdravstvene prednosti ječma

Ječam nije samo ukusan, on je i prava riznica zdravlja:

- Snižava holesterol zahvaljujući beta-glukanima

- Reguliše šećer u krvi

- Dugo drži sitost pa je odličan za kontrolu apetita

- Bogat vlaknima i mineralima (gvožđe, magnezijum, selen)

- Hrani mišiće i nervni sistem

- Jača imunitet

 

 

Komentari (0)
Loading