Kimči, tradicionalno jelo od fermentisanog kupusa s istorijom dugom vekovima, neizostavan je deo doručka, ručka i večere u Koreji.
Njegov prepoznatljiv ukus potiče od lakto-fermentacije i začina poput belog luka i korejskog čilija u prahu, poznatog kao gochugaru.
Prema nedavnoj studiji Univerziteta u Konektikatu, redovna konzumacija kimčija može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i triglicerida.
Osim u korejskim restoranima, kimči se sve češće koristi u modernim "fusion" jelima kao što su prženi pirinač s kimčijem, kimči takosi ili čak tostirani sendvič sa sirom i kimčijem.
Shutterstock
Možete ga pronaći i u rashladnim rafovima većih supermarketa.
No, šta nauka kaže o kimčiju i kako on može uticati na vaše zdravlje?
Superhrana puna probiotika
Dr. Šad Marvasti, izvršni direktor Instituta za integrativno zdravlje i životnu medicinu u Arizoni, opisuje kimči kao superhranu zbog njegovih probiotičkih svojstava.
"On kombinuje snagu probiotičke fermentacije s povrćem bogatim hranljivim materijama", izjavio je zdravstveni stručnjak.
"Osim probiotika, kimči je prepun vlakana iz kupusa i drugog povrća, kao i antioksidansa te vitamina A, C i K."
Blagodati, kako navodi Marvasti, proizlaze iz ključnih sastojaka kimčija: belog luka, đumbira i čili papričica.
"Beli luk ima antimikrobna svojstva te pomaže u snižavanju šećera i krvnog pritiska, đumbir podstiče varenje i smanjuje upale, dok čili papričice takođe deluju protivupalno", napomenuo je.
Ključ je u umerenosti
Da biste osetili zdravstvene prednosti, ne morate jesti kimči uz svaki obrok.
Shutterstock
Dr. Marvasti kaže da je konzumacija četvrtine šoljice kimčija nekoliko puta nedeljno dovoljna da unesete potrebne probiotike i fitonutrijente u svoj crevni mikrobiom.
"Ne morate pojesti veliku činiju", rekao je. "Doslednost u konzumaciji malih porcija tokom vremena važnija je od količine u jednom obroku."
Skrivena mana: visok sadržaj soli
Ipak, postoji i druga strana priče.
Iako je studija Univerziteta u Konektikatu pokazala da kimči snižava krvni pritisak, ovo jelo obično sadrži vrlo visok nivo natrijuma, piše Fox News.
To znači da bi korisne bakterije iz kimčija potencijalno mogle neutralisati hipertenzivne učinke natrijuma, iako istraživanja o tome još nisu konačna.
Zbog toga bi se osobe s visokim krvnim pritiskom trebale posavetovati s lekarom pre nego što uvrste veće količine kimčija u svoju ishranu.
Shutterstock
"Za većinu zdravih odraslih osoba umeren unos nije problem, ali ljudi s visokim krvnim pritiskom ili srčanim bolestima trebaju biti svesni kako se kimči uklapa u njihov ukupni dnevni unos natrijuma", upozorava Marvasti.
"Neke vrlo začinjene vrste kimčija takođe mogu izazvati gorušicu kod osetljivih pojedinaca. Ključ je u ravnoteži. Uživajte u kimčiju kao delu celovite ishrane bazirane na biljnim namirnicama. Male porcije s vremenom mogu imati velik uticaj."
Kako početi s kimčijem?
Kimči ima jedinstven profil ukusa, koji Marvasti opisuje kao "oštar, slan, blago kiselkast i prijatno ljut, s dubinom umamija koja dolazi od fermentacije".
"Za početnike, krenite s malim količinama. Koristite ga kao aromatičan prilog, dodatak obroka s pirinčem ili žitaricama, ili kao ukras u takosima, sendvičima i omletima", savetuje.
Shutterstock
"Dodavanje kao začina pomaže vam da se naviknete na ukus, a istovremeno dobijate sve njegove prednosti."
Bonus video:
Možda vas zanima…