Podiže nam ENERGIJU i popravlja RASPOLOŽENJE: Ovih devet namirnica SVI treba da konzumiraju

Vesti 10.01.2022 09:00 0

Hrana je gorivo koje reguliše vašu energiju i raspoloženje

Podiže nam ENERGIJU i popravlja RASPOLOŽENJE: Ovih devet namirnica SVI treba da konzumiraju

Shutterstock

Hrana je gorivo koje reguliše vašu energiju i raspoloženje, od kojih obe stavke mogu značajno da utiču na vašu koncentraciju. Ona ima neverovatnu mogućnost da utiče na mentalnu čistoću, raspoloženje, pamćenje, pa ako želite to da poboljšate, probajte ovih devet namirnica za bolju koncentraciju.

Borovnice

Studije pokazuju da su borovnice namirnica za bolju koncentraciju i da poboljšavaju pamćenje za narednih pet sati, jer antioksidanti u borovnicama stimulišu tok krvi i kiseonika do mozga i održavaju um svežim. Sadrže koktel antioksidanata i imaju takav sadržaj za koji se pokazalo da, osim što poboljšava koncentraciju, ujedno štiti protiv raka, srčanih oboljenja i demencije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein i teanin. Kofein pomaže pri koncentrisanju i drži vas budnim, dok se za teanin pokazalo da povećava aktivnost alfa-talasa, koji povećavaju nivo smirenosti i otpuštaju kofein sporije, umesto sve odjednom. Ovi sastojci proizvode i bolju sposobnost usmeravanja pažnje, sa poboljšanjima i brzine i preciznosti, tako da i zeleni čaj spada u namirnice važne za bolju koncentraciju.

Avokado

Svaki organ u telu zavisi od dotoka krvi, posebno srce i mozak, a avokado poboljšava protok krvi, nudeći ukusan način da se pokrenu ćelije u mozgu. Avokado je takođe pun vlakana (11-17 grama po komadu), što pomaže u zadovoljenju gladi, a i značajna je namirnica za bolju koncentraciju.

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće puno je antioksidanata i karotenoida, što povećava moć mozga, i pomaže pri njegovoj zaštiti. Puno je i B vitamina, za koji je dokazano da pomaže za bolje pamćenje, zdravlje i snagu mozga, pa je zato i ovo povrće namirnica za bolju koncentraciju. Ono takođe sadrži folnu kiselinu, koja poboljšava psihičku jasnoću.

Masna riba

Ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu pri pamćenju i mentalnim sposobnostima. Bez omega-3 je slabije pamćenje, a češće su promene raspoloženja, pa je i masna riba poželjna namirnica za bolju koncentraciju. Najvažnije ribe su losos, pastrmka, skuša, haringa, sardine i sardele.

Voda

Voda daje mozgu energiju za sve funkcije, uključujući proces misli i pamćenja, i dokazano je da pomaže da se brže misli, bude bolje koncentrisan, i da se iskusi veća jasnoća i kreativnost. Svaka funkcija tela zavisi od vode, pa je ključno da je unosite dovoljno za bolju koncentraciju.

Tamna čokolada

Tamna čokolada može da vam pomogne da se fokusirate, jer sadrži kofein, magnezijum za smanjenje stresa, a podstiče i otpuštanje endorfina i serotonina za bolje raspoloženje. U umerenim dozama, tamna čokolada je odlična namirnica za bolju koncentraciju, a možete napraviti i neki kolač sa njom za još bolje raspoloženje i više energije.

Seme lana

Kao neke od već navedenih namirnica, i seme lana sadrži visok procenat magnezijuma, B vitamina, omega-3 masne kiseline i vlakana, od kojih svi doprinose mentalnoj jasnoći, mršavljenju i na kraju, koncentraciji. Laneno seme je bez sumnje superhrana. Važno je samo da ga sameljete kad ga kupite i možete ga posuti na pahuljice, konzumirati uz jogurt, žitarice, salatu i slično.

Orašasti plodovi

Ovi plodovi i semenke dobar su izvor antioksidanata, vitamina E, što je u vezi sa manjim kognitivnim padom kako starite, i samo vam je potrebna mala količina dnevno da biste osetili ovaj benefit. Bogati su i esencijalnim uljima i amino kiselinama, zahvaljujući čemu spadaju u važne namirnice za bolju koncentraciju.

Komentari (0)
Loading