U zavisnosti od sastojaka i vremena kada ih konzumirate, određeni čajevi i/ili biljne infuzije mogu vam pomoći da zaspite, smanje nivo stresa, daju vam nalet energije kada vam je potreban, pa čak deluju i protiv zadržavanja tečnosti ili, bez da idemo predaleko, ublaže stomačne tegobe nakon obilnih večera i jela, ili spreče potrebu za grickanjem između obroka tako što pružaju osećaj sitosti.
Sve su to prednosti, i ne postoji vidljiv razlog da ne isprobate njihove blagodati — posebno imajući u vidu da im je ukus dodatna prednost i da, uz led, mogu predstavljati najosvežavajuće piće tokom leta.
Stoga, u nastavku vam predstavljamo dve biljne infuzije i jedan čaj koje možete piti kada želite da se rešite nadutosti. Upozorenje: jedan od njih je i favorit Viktorije Bekam.
Čaj od cveta hibiskusa
Kada ga piti? Nakon jela.
Shutterstock
Prema onome što je pre nekog vremena objasnila Laura Parada, nutricionistkinja i autorka knjige ,,Šta nas pokreće da jedemo ovako?", voćne kiseline prisutne u ovom cvetu deluju kao blagi laksativ i, zahvaljujući svom probavnom efektu, doprinose borbi protiv gorušice, želučanih grčeva, gastroenteritisa i nakupljanja gasova.
„Antioksidativna svojstva cveta hibiskusa (takođe poznatog kao flor de Jamaica) štite od delovanja slobodnih radikala. Osim toga, poseduje protivupalna svojstva koja se pripisuju njegovom sadržaju polifenola – biljnih materija prepoznatih u prevenciji brojnih bolesti sa svojstvima protiv starenja i antioksidativnim svojstvima – zbog čega je izuzetno kompletan i prikladan za različita stanja i tegobe“, objasnila je stručnjakinja za Vogue.
Infuzija đumbira
Kada je piti? Između obroka.
Shutterstock
Jedna od najpoznatijih infuzija za ublažavanje stomačnih tegoba i nadutosti stomaka je ona od đumbira, jer opušta naš probavni sistem, doprinoseći eliminaciji osećaja praznine u želucu. Osećaja koji često zamenjujemo s glađu, a može biti posledica povećane želučane sekrecije i napetosti mišića u trbušnom području, između ostalih faktora. S obzirom na to i prema preporuci nutricionistkinje, čaj ili infuzija đumbira bio bi idealan za konzumaciju između obroka ako želimo maksimalno da iskoristimo njegove dobrobiti.
„Savetujem da se pije između obroka zbog efekta sitosti, ili nakon jela za poboljšanje probave. Osim toga, može nam pomoći u ublažavanju mučnine, pospešiti gubitak težine i sprečiti stomačne tegobe.“
Infuzija nane (polej nane)
Kada je piti? Nakon večere.
Shutterstock
Otkrila sam je pre nekoliko godina zahvaljujući članku u kojem je Ana Morales, ,,beauty" urednica Vogue Spain, uz pomoć stručnjaka detaljno opisala mnoga njena svojstva. Tekst je, između ostalog, spominjao da je Viktorija Bekam često pije.
„Nana je vrlo probavna biljka s karminativnim svojstvima koja sprečava nakupljanje gasova tokom dana i štiti crevnu sluzokožu, delujući kao prirodni protivupalni lek koji uklanja nadutosti i neželjene bolove. Osim toga, podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči, omogućujući bolju probavu masti. Sve to doprinosi, pod uslovom da redovno pijemo infuzije, poboljšanju probave, sprečavanju nadutosti i postizanju ravnijeg stomaka„, objasnila je eko-kuvarica i dizajnerka hrane i ishrane Vanesa Losada o ovoj infuziji idealnoj za piti nakon večere.
„Ne sadrži kofein niti bilo koji drugi stimulans koji bi uticao na odmor. Nije ni diuretik, pa nas stoga ne budi noću za odlazak na toalet“, dodala je Parada. Nije ni čudo što je bivša Spice Girl godinama oduševljena njenim dobrobitima.
Bonus video:
Možda vas zanima…