Međtuim, nutricionisti ističu da postoje pravi razlozi zbog kojih bi uvek trebalo da se odlučite za ceo plod.
- Pomorandža i sok od pomorandže imaju iste osnovne hranljive sastojke, međutim celovit plod sadrži u takvom obliku dosta dijetnih vlakana, koji menjaju način varenja i prihvatanja materija iz pomorandže. Šećer iz sokova brzo ulazi u krv, dok ista količina šećera iz celovite voćke u krvotok ulazi znatno sporije. Ako popijete sok i sav šećer odjednom uđe u krvotok, kalorije koje u tom trenutku ne iskoristite, uskladištiće se kao masti.
Sa druge strane ako pojedete voćku, a šećer iz nje se postepeno razgradi, jer vlakna usporavaju brzinu kojom se šećer vari, vaše telo ima veće šanse da iskoristi te kalorije. U tom slučaju će više kalorija sagoreti, a manje uskladištiti. Takođe zbog zadržaja dijetnih vlakana smanjuje se apsorbcija šećera u krvotoku. Vlakna kao sunđeri upijaju šećer u telu, i usporavaju njihovu apsorbciju.
Još jedan poen u korist celovitog ploda ide jer kada cedimo voćku, uvek ćemo iskoristiti više plodova nego što bi u drugom slučaju mogli da pojedemo. Tako da jedan ceđeni sok od narandže, obično sadrži 3 do 4 narandže, i u tom slučaju još veću količinu šećera, koja brže ulazi u krvotok.
Voće u svom prirodnom obliku sadrži čitav tim materija - vitamina, minerala, vlakana, fitonutrijenata, koji se bore protiv gojaznosti, tako što ubrzavaju metabolizam i smanjuju apsorpciju šećera - navodi nutricionistkinja Ivana Mišić.