Kardiolog Arsen naglašava koliko se pogoršavaju problemi sa SRCEM posle KORONE , dolazi čak i do BRZE smrti

Naj žena Vesti 23.08.2021 18:19 0

Kardiolog nam je objasnio sve detaljno, postkovidni sindrom napada srce i zna da traje i mesecima

Kardiolog Arsen naglašava koliko se pogoršavaju problemi sa SRCEM posle KORONE , dolazi čak i do BRZE smrti

Printscreen

Dr Arsen Ristić, kardiolog, u Jutarnjem programu TV Prve je pričao o posledicama takozvanog "produženog kovida" koji utiče na srce, ali i na druge organe.

Težina samog postkovida zavisi od težine kliničke slike bolesnika.

- Zavisi od toga koliko je bila burna infekcija, zapaljenska reakcija i stanje organizma. Koje je kljućne sisteme zahvatio kovid, velika većina se srećom potpuno oporavi, ali onaj deo koji ima produženu formu bolesti su osobe kod kojih se kovid desio na terenu već postojećeg kardiovaskularnog oboljenja, pritiska, srčane slabosti, dijabetesa… Te osoba su pod većim rizikom za sve vrste komplikacija, pa i smrtnost i postkovid - rekao je doktor u Jutarnjem programu TV Prve.

Posledice postkovida će biti teže ako je tokom samog Kovida bilo upale srčanog mišića ili plućne embolije.

- Mnogo uspešnije sada lečimo te komplikacije, poslednjih godina razvijeni su čitavi nizovi novih lekova, nove hirurške i interventne procedure… Možemo bolesnicima itekako dobro pomoći - dodao je Ristić.

Na pitanje koliko dugo će trajati postkovid sindrom, kardiolog je rekao:

- Mi sada viđamo nešto što smo viđali i ranije, posle drugih virusnih infekcija. KCS i Odeljenje za srčanu slabost imaju mnogo iskustva, ali imamo situacije da oporavak do potpunog zdravlja traje mesecima, nekad i po dve godine - rekao je doktor i dodao - Mi možemo precizno da merimo sve parametre funkcija srca, biomarkere, po život opasne aritmije… Ali, i kod onih kod kojih se markeri normalizuju zadržava se pojačano zamaranje, lošija tolerancija napora. Delom je to i posledica toga da su ljudi bili van forme nekoliko meseci zbog bolesti, nisu bili u uobičajenom ritmu, ali smo i to viđali s drugim virusima - završio je dr Arsen.

Komentari (0)
Loading