LUBENICA DIJETA Topi kilograme koji se ne vraćaju i to velikom brzinom! (PLAN ISHRANE)

Vesti 26.06.2022 11:00 0

Da li je lubenica previše slatka ili pak goji? Da li smemo da je jedemo u velikim količinama?

LUBENICA DIJETA Topi kilograme koji se ne vraćaju i to velikom brzinom! (PLAN ISHRANE)

Shutterstock

Savremena nauka ima odgovore i preporučuje ovu namirnicu u letnjem jelovniku. A ako uz nju se skidaju kilogrami - još bolje!

Zato je ovih dana pojam "lubenica dijeta" jedan od najtraženijih na internetu.

Glavna dilema u vezi s lubenicom je količina šećera. Hrana koja ima glikemijski indeks veći od 70 smatra se hranom sa visokim GI. Lubenica ima GI 72, dakle veoma visok.

Ukoliko ste dijabetičar, onda treba da vodite računa o tome kako će se vaše telo izboriti sa navalom šećera u krvi. Ukoliko niste, treba da uzmete u obzir glikemijsko opterećenje i na osnovu toga ustanovite hoće li neka hrana doprineti da se ugojite i kako će se telo izboriti sa šećerom. A ovaj pokazatelj se dobije tako što se GI pomnoži sa količinom svarlivih ugljenih hidrata i onda se dobijeni broj podeli sa 100. Glikemijsko opterećenje je preveliko ukoliko je veće od 20. Ono manje od 10 smatra se niskim.

U slučaju lubenice, glikemijsko opterećenje je oko 5 jer na 100 grama dolazi 7 grama ugljenih hidrata, pa samim tim njena slatkoća nije problem i ona ne može da vas udeblja. Naprotiv! Dobra je za mršavljenje.

Ukoliko želite da smršate, onda želite i da znate koliko namirnica na koju ste se ustremili ima kalorija i da li je zaista dobar pomoćnik ka tom cilju.

Kalorijska vrednost lubenice nije velika. Na 100g, ona ima oko 30 kalorija. Problem je u tome što je puna vode i jako teška i 100g ovog slatkog povrća baš i nije doza koja zadovoljava naš apetit. Uglavnom pojedemo mnogo više i strahujemo da li lubenica može da goji. Pa ipak, sve i da pojedete kilogram ove slatke namirnice, pojeli ste 300 kalorija. To je samo malo više kalorija nego što ima 100g belog hleba.

Lubenica dijeta može biti veoma efikasna za mršavljenje. Njen sastav čini 90% vode i može se reći da lubenicu više pijete nego što jedete. Ipak, za razliku od vode, ona ima dosta vlakana i baš u tome je njena tajna. Za razliku od vode morate da se pozabavite njenim žvakanjem. To mozgu šalje signal da jedemo i osećaj sitosti je lakše dostižan. Osim toga vlakna ispunjavaju mesto u crevima baš kao i tečnost, a to smanjuje vaš apetit.

Poslednja i ne najmanje važna prednost lubenice je činjenica da jedući je, vi unosite dovoljno vode u organizam, što pomaže u procesu izbacivanja toksina, regulisanju nivoa natrijuma u telu i izbacivanju viška vode iz organizma.

Primer jelovnika za dijetu od 5 dana

Prvi dan:

Doručak: 1 kriška lubenice i šolja kafe ili čaja

Ručak: 150 g govedine uz 150 g kuvanog pirinča. Zasladite se kriškom lubenice

Večera: 60g sira, kriška hleba i kriška lubenice

Drugi dan:

Doručak: kriška tost hleba, šolja kafe ili čaja i kriška lubenice

Ručak: 100g piletine bez kožice, parče hleba i kriška lubenice

Večera: 100g ribe na roštilju, 100g kuvanog pirinča i čak 2 kriške lubenice.

Treći dan:

Doručak: Kao i prethodni dan – komad tost hleba, šolja kafe i kriška lubenice

Ručak: 50g paste sa paradajz sosom i 3 kriške lubenice.

Večera: Salata od svežeg povrća i lubenica – koliko god možete da pojedete

Četvrti dan:

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak : Supa od brokolija (bilo koja supa od povrća biće u redu) , komad hleba i 2 kriške lubenice.

Večera: 3 pečena krompira srednje  veličine i 2 kriške lubenice

Peti dan:

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150g goveđeg mesa i neograničena količina lubenice

Večera: Parče integralnog hleba, 60g sira i 3 kriške lubenice

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading