Znak da u povrću ima toksične supstance je zelena kora na krompiru.
Prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Zbog toga se i boja kore krompira menja od žute ili svetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje videti kada zagrebete ili oljuštite deo kore – ako ispod kore primetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.
Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin.
Kada se u ovom povrću usled izloženosti svetlosti proizvede hlorofil, to podstiče proizvodnju supstance koja štiti ovu namirnicu od insekata, bakterija, gljivica... Nažalost, ta supstanca, solanin, može da bude toksična za ljude.
Solanin funkcioniše tako što inhibira enzim uključen u razgradnju određenih neurotransmitera. Takođe, deluje tako što oštećuje ćelijske membrane i može negativno da utiče na propustljivost creva.
Ova supstanca je inače u maloj količini prisutna u kori i mesu krompira, ali usled izloženosti sunčevoj svetlosti, proizvodi se u većim količinama.
Može li ljuštenje krompira da pomogne?
Nivo solanina je najviši u kori krompira, te u tom smislu, ljuštenje može značajno da smanji prisustvo ovog toksina. Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto.
Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da značajno smanjite nivo ove supstance, tako da ni posle termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbedniji za jelo.
Ukoliko na namirnici primetite tek male tačke zelene boje, možete da ih odsečete i pojedete ostatak krompira, ali ukoliko se zelena nijansa pojavljuje na dosta mesta na povrću, najbolje je da ga ne jedete.
Da biste sprečili proizvodnju solanina u krompiru, najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mestu, kako sunčeva svetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega.
BONUS VIDEO

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

Više plastike nego krompira: Čips izveo pljačku veka - Potrošači besni (VIDEO)

Test koji otkriva da li ste u riziku da dobijete smrtonosni rak kože

700 mrtvih, hiljade povređenih

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Bukti rat između Breda Pita i Anđeline Džoli

Litvanija u panici: Premijer i predsednik parlamenta u skoloništima, NATO digao avione

"PLjAČKAJU OVU DRŽAVU, PA RUŠE DRŽAVU IZNUTRA" Vučić o društvu sa slike tužioca Nenadića - "Napunili su džepove; biće mnogo istraga!"
Milojević: "Puno dobrih stvari, ali na nekim moramo da radimo"

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

"Zvezda i Partizan stalni članovi Evrolige? Pariz je prvi na listi"
Otpisao je za sva vremena: Gastoz nastavlja dalje bez Anđele, ona ponovo pogazila reč! (VIDEO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!
