Telo mrzi ovu hranu: Provereno najgora stvar koju možete uneti u svoj organizam, posledice su katastrofalne

Vesti 29.04.2025 17:02 0

Autori su pozvali vlade širom sveta da...

žena

Shutterstock

Oko 14 posto prevremenih smrti u Engleskoj pripisuje se nezdravoj hrani, što je najviše među ispitanim zemljama.

Konzumiranje velikih količina ultraprerađene hrane (UPH) povećava rizik od prerane smrti. Svakih 10 posto dodatnog unosa UPH-a, poput hleba, kolača i gotovih jela, povećava rizik od smrti pre 75. godine za tri posto, prema međunarodnom istraživanju sprovedenom u zemljama poput SAD-a i Engleske.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

UPH je toliko štetan po zdravlje da je odgovoran za čak jednu od sedam prevremenih smrti koje se javljaju u nekim zemljama, prema radu objavljenom u Američkom časopisu za preventivnu medicinu.

Pregled podataka o ishrani i smrtnosti iz osam zemalja pokazao je da je UPH povezana sa 124.107 preuranjenih smrti godišnje u SAD-u i 17.781 u Engleskoj. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, glavni istraživač studije iz Zaklade Oswaldo Cruz u Brazilu, rekao je da aditivi poput sladila i aroma štete zdravlju, a ne samo visoki nivoi masti, soli i šećera u UPH.

Povezani su

Autori su pronašli ,,linearnu povezanost između konzumacije ultraprerađene hrane i smrtnosti od svih uzroka" kada su pregledali zvanična istraživanja prethodno provedena u Velikoj Britaniji i SAD-u, kao i u Australiji, Brazilu, Kanadi, Kolumbiji, Čileu i Meksiku. Prijevremene smrti u Kolumbiji (četiri posto), Brazilu (pet posto) i Čileu (šest posto) ,,mogu se pripisati konzumaciji UPH", dok taj procenat iznosi 10,9 posto u Kanadi, 13,7 posto u SAD-u i 13,8 posto u Engleskoj – što je najveći udeo među osam zemalja.

žena

Shutterstock

 

,,Prevremene smrti povezane s konzumacijom ultraprerađene hrane značajno se povećavaju u zavisnosti od njihovog udelа u ukupnom unosu energije pojedinaca. Visok nivo unosa UPH može značajno uticati na zdravlje", zaključili su istraživači. Stope smrtnosti su najviše u zemljama gde stanovništvo dobija najveće količine ukupne energije konzumirajući UPH. U Engleskoj to iznosi 53,4 procenta, prema Nacionalnom istraživanju ishrane sprovedenom 2018-2019, dok u SAD-u ta brojka još viša - 54,5 procenata, piše The Guardian.

,,Prvo smo procenili linearnu povezanost između udela UPH u ishrani i smrtnosti od svih uzroka, tako da svako povećanje udela UPH u ishrani od 10 procenata povećava rizik od smrti od svih uzroka za tri posto", rekao je Nilson.

,,UPH utiče na zdravlje i van individualnog uticaja visokog sadržaja kritičnih hranljivih materija - natrijuma, trans masti i šećera - zbog promena u hrani tokom industrijske obrade i upotrebe veštačkih sastojaka, uključujući boje, veštačke arome i sladila, emulgatore i mnoge druge aditive i pomoćna sredstva za preradu, stoga procena smrtnih slučajeva od svih uzroka povezanih s konzumacijom UPH omogućava ukupnu procenu uticaja industrijske obrade hrane na zdravlje."

Brza hrana

Shutterstock

 

Iako je teret lošeg zdravlja uzrokovan UPH-om najveći u zemljama sa visokim prihodima, on raste u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, dodao je Nilson.

Regulacija

Autori su pozvali vlade širom sveta da uvedu snažnije mere za rešavanje problema UPH, uključujući strožu regulaciju marketinga hrane i prodaje hrane u školama i na radnim mestima, te poreze na UPH proizvode kako bi se smanjila prodaja. Ovi nalazi nadopunjuju sve veći broj dokaza koji povezuju UPH s većim rizikom od specifičnih bolesti, poput raka i srčanih bolesti, te povećanim ukupnim rizikom od smrti pre 75. godine.

srce

Shutterstock

 

Međutim, pronašli su povezanost između UPH i rane smrti, ali ne tvrde da jedno definitivno uzrokuje drugo. Na primer, američko istraživanje objavljeno prošle godine u BMJ-u otkrilo je da ljudi koji konzumiraju najviše UPH imaju četiri procenta veći rizik od smrti uopšte i devet procenata veći rizik od smrti od nečega drugog osim raka ili srčanih bolesti. Istraživači su kao najnezdravije UPH proizvode identifikovali prerađeno meso, šećer i ultraprerađenu hranu za doručak, poput žitarica. 

 

Bonus video:

 

3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)