Hrana dugovečnih: Tri seljačka jela od koprive sprečavaju anemiju i senilnost

Slobodanka Ćorić Vesti 06.03.2025 15:34 0

Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije

Hrana dugovečnih: Tri seljačka jela od koprive sprečavaju anemiju i senilnost

Shutterstock

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

Sprečava pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost. Ima dovoljna količinu vitamina K koji sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovečnosti”.

Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Stari recepti za jela od koprive:

kopriva

Shutterstock

 

Doručak od koprive

Potrebno je:

  • Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate);
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 kašika masti,
  • 5 komada jaja,
  • malo mleka,
  • malo kajmaka

 

Čorba

Printscreen

 

 

Priprema:

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).

U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.

Sve posolite i poslužite za doručak.

Hrana dugovečnih: Tri seljačka jela od koprive sprečavaju anemiju i senilnost

Shutterstock

 

Juneća kapama od koprive

Potrebno:

  • 1 kašika masti,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • 300g koprive,
  • 200 grama spanaća,
  • 500 grama junetine isečene na kockice,
  • malo soli,
  • malo brašna,
  • malo bibera.

Priprema:

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać.

Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.

Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

Hrana dugovečnih: Tri seljačka jela od koprive sprečavaju anemiju i senilnost

Shutterstock

 

Proja sa koprivom

Potrebno je:

3 jaja,
100 g pavlake,
1 kašika kajmaka,
1 kašika masti ili maslaca,
500 grama mlade koprive,
100 sitnog sira, malo jogurta,
100 grama belog brašna,
1 prašak za pecivo,
malo soli i 400 g projanog brašna.

Priprema:

Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.

Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

Komentari (0)