Promena ishrane mogla bi „smanjiti simptome artritisa za osam nedelja“, tvrdi profesorka reumatologije i imunologije.
Prelazak na protivupalnu ishranu mogao bi imati veliki uticaj na ublažavanje simptoma artritisa, rekla je dr Tamiko Katsumoto, gostujući u novoj epizodi podkasta ZOE Health, koji vodi Džonatan Vulf. Rekla je da osobe koje često konzumiraju namirnice koje izazivaju upale u organizmu, poput prerađenih proizvoda, imaju veći rizik od dobijanja ovog hroničnog zdravstvenog stanja, koje danas pogađa svaku petu osobu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Artritis uzrokuje bol i ukočenost, a najčešće se javlja u rukama, kolenima, kukovima, stopalima i donjem delu leđa, izveštava SurreyLive.
Dr. Katsumoto, vanredna profesorka na Odeljenju za imunologiju i reumatologiju na Univerzitetu Stanford, objasnila je da, iako ne postoji lek za artritis, neki tretmani, uključujući promene u ishrani, načinu života i promeni lekova, mogu usporiti njegovo napredovanje i ublažiti simptome.
Na pitanje da li pojava prvih simptoma artritisa znači da će bolest sigurno napredovati do teškog stadijuma, profesorka je odgovorila da to nije nužno tako. Takođe je izjavila da se simptomi artritisa mogu ublažiti promenom ishrane.

Shutterstock
Dodala je da je jedan od najvećih mitova to da osoba ne može učiniti ništa kako bi promenila tok svoje bolesti.
„Mislim da zapravo postoji mnogo stvari koje oboleli mogu da urade pomoću promene ishrane i načina života kako bi poboljšali svoje stanje.“
Istraživanja su pokazala da promena ishrane može smanjiti upalu povezanu s artritisom već za osam nedelja.
Profesorku su pitali da li to znači da osoba koja živi s artritisom, ako promeni ishranu, osim što može ublažiti simptome, može doći do tačke kada više ne mora uzimati sve lekove koje trenutno koristi.
Ona je potom spomenula kliničko istraživanje koje ju je posebno oduševilo, nazvano „Plants for Joints“. Radi se o veoma zanimljivom istraživanju u kojem su pacijenti tokom 16 nedelja prošli kroz šest različitih intervencija vezanih za način života. Već nakon osam nedelja, na polovini istraživanja, primećena su dramatična poboljšanja u njihovom stanju.
Objašnjavajući rezultate, rekla je da su naučnici pokušali utvrditi šta je najviše doprinelo tim pozitivnim promenama. Iako je reč o sveobuhvatnoj intervenciji koja uključuje više faktora, smatrala je da je ishrana igrala ključnu ulogu u izvanrednim rezultatima – posebno hrana sa protivupalnim delovanjem.

Shutterstock
Američko reumatološko društvo (ACR) preporučuje mediteransku ishranu (MD) kao protivupalni obrazac ishrane za osobe s artritisom.
Dr. Katsumoto je pohvalila i ishranu iz tzv. Plavih zona, koja se zasniva na visokom unosu biljnih namirnica, ribe, integralnih žitarica, semenki, orašastih plodova, mahunarki i sočiva, dok se značajno smanjuje unos mlečnih proizvoda i mesa.
Istakla je da, u suštini, najbolje povrće za borbu protiv upale dolazi iz porodice krstašica, u koju spadaju brokoli, kelj i karfiol, kao i tamnozeleno lisnato povrće.
,,Stvarno mislim da je hrana lek. A ove namirnice su izuzetno važne jer pomažu u detoksikaciji jetre. Živimo u veoma zagađenom svetu. Mislim da su ovo izuzetno korisne namirnice koje mogu pomoći da očistimo svoje telo od prisutnih toksina i endokrinih disruptora, koje nismo ni spomenuli," izjavila je dr. Katsumoto.
Posebno je pohvalila čija semenke i lanene semenke, nazvavši čija semenke ,,savršenom hranom" jer su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima.

Shutterstock
Masna riba je takođe odlična namirnica za smanjenje upale.
,,Dakle, znate da omega-3 masne kiseline imaju neverovatna protivupalna svojstva," dodala je dr. Katsumoto.
Ona takođe savetuje svoje pacijente da jedu manju ribu, poput sardina, a da izbegavaju tunu i sabljarku, jer veće ribe mogu akumulirati štetne materije poput teških metala i toksina.
Bonus video: