Kako vi pripremate povrće? Jedan način je najgori i uništava sve hranljive sastojke

Vesna Vukadinović Vesti 19.01.2025 14:33 0

Iako su salate sa sirovim povrćem najzdravije, povrće je jednako dobro i u toplim obrocima, ali ga treba pravilno pripremiti.

povrće

Shutterstock

Povrće je važno pravilno pripremiti kako ne bi izgubilo sve svoje hranljive sastojke. Evo kako ga je najbolje tretirati, a šta izbegavati.

Kuvanje na pari

Ovo je najbolji način za očuvanje vitamina i minerala. Povrće poput brokolija, spanaća, karfiola i mahunarki je idealno za ovakvu pripremu. Takođe, tu je i blanširanje - brzo kuvanje u ključaloj vodi, a zatim hlađenje u hladnoj vodi. Ovako se čuvaju boja, tekstura i hranljive materije, a idealno je i za pripremu povrća za zamrzavanje.

Pečenje u rerni

Najbolji je način pripreme povrća kada se to radi na nižim temperaturama, a tako se hranljive materije bolje čuvaju nego prženjem. Povrće poput šargarepe, tikvica, paprika i batata može se peći sa malo maslinovog ulja i začinima.

Dinstanje povrća

Kratko dinstanje na maslinovom ulju čuva vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K). Idealno je za tikvice, papriku, spanać i pečurke.

Kiseljenje povrća

Fermentacija je dobar način da se očuvaju nutrijenti i dodaju probiotske vrednosti - posebno za kiseli kupus i krastavce.

Šta izbegavati?

Za povrće je najgore dugo kuvanje u vodi. Povrće kuvanjem gubi vitamine topive u vodi (C i B grupu). Ako već kuvate, koristite što manje vode. Odmah nakon kuvanja, prženje u dubokom ulju uništava nutrijente zbog visoke temperature, a hrana takođe apsorbuje puno masti. Nije dobro ni ljuštenje kore. Kora povrća sadrži puno vlakana i vitamina (šargarepa, krompir i tikvica), pa je ljuštite samo kada je neophodno.

Video:

@najzena.rs Francuskinja Ana zbog “veze” s Bredom Pitom ostala bez 830.000 evra! #najzena #zena #viralvideos #viral #fyp #viral #viraltiktok #bradpitt ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading