Da li ste primetili da vam se glavobolja pojačava nakon određenih namirnica? Glavobolje mogu biti blage i prolazne ili intenzivne i dugotrajne, značajno narušavajući kvalitet života.
Iako ih mnogi povezuju sa stresom, umorom ili vremenskim promenama, često zaboravljamo na uticaj ishrane, piše City Magazine.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Određene namirnice sadrže sastojke koji šire krvne sudove ili pokreću hemijske reakcije u mozgu, što može podstaći ili pogoršati glavobolju.
1. Prerađena hrana i veštački aditivi
Konzervansi, veštačke boje i pojačivači ukusa mogu uzrokovati glavobolje. Mononatrijev glutamat (MSG), prisutan u brzoj hrani, instant supama i grickalicama, često izaziva neprijatne simptome. Takođe, veštački zaslađivači poput aspartama mogu uticati na rad mozga i uzrokovati glavobolju.

Printscreen/Youtube/Bakinakuhinja
2. Sirevi i fermentisana hrana
Iako su sirevi bogati proteinima i kalcijumom, neke vrste sadrže tiramin – spoj koji može izazvati širenje krvnih sudova i izazvati glavobolju. Slično delovanje imaju fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, kimčija i soja sosa.

Shutterstock
3. Alkohol i dehidratacija
Alkohol može uzrokovati glavobolju, ne samo zbog mamurluka, već i zbog prisutnosti sulfita u crnom vinu, pivu i žestokim pićima. Osim toga, alkohol dehidrira organizam, što dodatno pogoršava bol.

Shutterstock
4. Šećer i veštački zaslađivači
Nagli skokovi i padovi šećera u krvi često su povezani s glavoboljama. Visok unos rafinisanog šećera iz slatkiša, gaziranih pića i prerađene hrane može dovesti do ovih fluktuacija. Veštački zaslađivači poput aspartama takođe mogu delovati kao okidači bola.

Shutterstock
5. Prerađeno meso i nitrati
Kobasice, viršle, salame i šunka često sadrže nitrate koji mogu izazvati širenje krvnih sudova i pulsirajuću glavobolju. Ako ste osetljivi, bolje je birati sveže meso ili domaće mesne proizvode bez konzervansa.
Bonus video: