Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najveći uzrok smrtnosti širom sveta, sa procenjenim 17,9 miliona smrtnih slučajeva godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Krvni sistem posebno je osetljiv na našu ishranu, a određene namirnice mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Pravilna ishrana jedan je od ključnih faktora za produžavanje života.
Kardiološkinja Lauren Boldvin ističe šest namirnica koje treba "izbegavati po svaku cenu" kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, a među njima se nalaze i neke namirnice koje su veoma popularne u Hrvatskoj.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Prerađeno meso, kao što su kobasice, posebno je štetno za krvožilni sistem. “Ove namirnice nisu nutritivno bogate. Sadrže mnogo soli, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, a takođe su bogate zasićenim mastima koje povećavaju nivo LDL holesterola, poznatog kao 'loš holesterol'. On se nakuplja na zidovima krvnih sudova, povećavajući rizik od srčanih i moždanih udara”, objašnjava kardiologinja na svom blogu. Ove namirnice takođe sadrže slobodne radikale, koji mogu doprineti razvoju raka.
Boldvin upozorava da i pekarski proizvodi, iako omiljeni među mnogima, sadrže samo prazne kalorije. “Pekarski proizvodi nude samo kalorije, bez vitamina, minerala i vlakana koja su neophodna vašem organizmu”, kaže ona.
Brza hrana, naročito zamrznuti obroci koji se prže, sadrži velike količine natrijuma i nezdravih masti. Iako imaju dug rok trajanja, oni smanjuju nivo dobrog kolesterola i povećavaju loš kolesterol.
Crveno meso, prema Boldvin, treba konzumirati u manjim količinama. “Nedavna istraživanja sugerišu da crveno meso proizvodi supstancu nazvanu trimetilamin-N-oksid (TMAO) koja je povezana s povećanim rizikom od otvrdnjavanja arterija, srčanih udara i moždanih udara”, upozorava kardiologinja.
Gazirani napici, puni šećera, takođe su na listi namirnica koje treba izbegavati. Ovi napici povećavaju rizik od metaboličkih bolesti i dijabetesa, koji su ključni faktori rizika za kardiovaskularne bolesti. “Sadrže velike količine šećera i kofeina, što može izazvati ubrzan rad srca ili nepravilne otkucaje srca, pa čak i aritmiju”, tvrdi Boldvin.
Kokice, iako omiljene grickalice, mogu biti nezdrave ako nisu pravilno pripremljene. “Osim što se često prelivaju solju, kokice se obično prže na kokosovom ulju, koje je bogato zasićenim mastima. Ako ih dodatno natopite 'maslacem', koji je zapravo ulje sa maslacem, još više povećavate unos nezdravih masti”, upozorava kardiologinja.
Međutim, ako kokice pripremite bez ulja, sa minimalnim količinama soli i u malim porcijama, neće predstavljati problem za vaše zdravlje.