Prekomerna upotreba soli može uzrokovati ove zdravstvene probleme: Utiče na bubrege, želudac i izaziva nadutost

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 07.02.2025 09:45 0

Posledice prekomernog unosa soli uključuju hipertenziju (koja se često naziva tiha smrt), jer se neprimećeno razvija

prženje

Shutterstock

Mnogi smatraju da hrana bez dovoljno soli nema ukusa, međutim, postoje i oni koji preteruju sa unosom soli.

So je vrlo važna za naše zdravlje, ali prekomeran unos može izazvati različite zdravstvene probleme. O ovoj temi su govorili nutricionistkinja Nađa Radonjić, nefrolog prof. dr Zoran Kovačević i kuvar Bojan Stanimirović.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Skriveni izvori soli su najopasniji, jer se nalaze u namirnicama u kojima ih ne očekujete. Na primer, gazirani napici mogu biti značajan izvor natrijuma. Nutricionistkinja savetuje da obratite pažnju na količinu soli koju dodajete hrani za stolom.

Preporučeni dnevni unos soli je do 5 grama za odrasle, dok deci do 11 godina ne bi trebalo da se dozvoli više od 2 grama.

Posledice prekomernog unosa soli uključuju hipertenziju (koja se često naziva tiha smrt), jer se neprimećeno razvija. Takođe, visok unos soli može dovesti do edema, nadutosti, jer so zadržava vodu u telu.

So takođe opterećuje bubrege i može doprineti pojavi kalkuloze (bubrežnih kamenaca). Prema istraživanjima, prekomerna konzumacija soli može izazvati iritacije želuca, čireve, a postoji i mogućnost da doprinese razvoju karcinoma želuca. Takođe, može izazvati probleme poput iritabilnog kolona.

Zamena za so: Iako ne postoji namirnica koja može potpuno da zameni so, kuvar Bojan Stanimirović savetuje upotrebu drugih začina i namirnica, kao što su limunov sok za kiselost i ljuti začini poput paprike ili bibera, koji mogu smanjiti potrebu za soli. Nutricionistkinja Nađa Radonjić predlaže i upotrebu celerove soli kao potencijalne zamene za običnu so.

Komentari (0)