Topla limunara ujutru — da li je dobra ili ne? Doktor Vojislav Perišić razrešio misteriju, evo u čemu je fora

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 05.02.2025 16:56 0

Evo i odgovora!

Printscreen/Youtube

Printscreen/Youtube

Prof. dr Vojislav Pešić, poznati gastroenterolog, osvrnuo se na popularni trend ispijanja tople limunade ujutru, naglašavajući da njen efekat na telo nije onakav kakvim je predstavljaju influenseri i nutricionisti.

Iako mnogi smatraju da topla limunada ima čudotvorna dejstva, Pešić ističe da zapravo nije toliko posebna kao što se misli. On takođe spominje da se danas mnogo više priča o zdravoj ishrani, dok se istovremeno suočavamo s porastom gojaznosti, naročito među mladima, što je rezultat potpuno drugačijeg načina života u odnosu na prethodne generacije.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

napitak

Shutterstock

 

 

— Limun, koji sadrži labu limunsku kiselinu, može samo da proširi želudac i da privremeno smanji osećaj gladi. Slabe kiseline, poput limunske, mogu da smanje lučenje jake želudačne kiseline (hlorovodonične kiseline), što može doprineti prijatnom osećaju nakon konzumiranja ovog napitka — objašnjava dr Perišić.

Prof. dr Vojislav Pešić istakao je da med ne bi trebalo zanemariti u svakodnevnoj ishrani, naročito zbog njegovih pozitivnih efekata na mozak.

med

Shutterstock

 

 

Med je prirodan, sterilan i koristan, ali nije preporučljivo preterivati sa njim. Umerena količina, poput kašičice tri puta dnevno, može biti vrlo korisna za naš nervni sistem. Med pomaže u poboljšanju moždanih funkcija, kafa daje energiju, a rakija utiče na raspoloženje — rekao je dr Perišić.

Naglasio je i fenomenalna dejstva kiselih jabuka, prenosi Stil.

Kisele vrste, poput kožara, imaju pozitivne efekte na organizam bez opterećenja pankreasa, a uz to ne izazivaju nagli porast šećera u krvi savetuje gastroenterolog.


Bonus video: 

 

 

Komentari (0)