Prof. dr Vojislav Pešić, poznati gastroenterolog, osvrnuo se na popularni trend ispijanja tople limunade ujutru, naglašavajući da njen efekat na telo nije onakav kakvim je predstavljaju influenseri i nutricionisti.
Iako mnogi smatraju da topla limunada ima čudotvorna dejstva, Pešić ističe da zapravo nije toliko posebna kao što se misli. On takođe spominje da se danas mnogo više priča o zdravoj ishrani, dok se istovremeno suočavamo s porastom gojaznosti, naročito među mladima, što je rezultat potpuno drugačijeg načina života u odnosu na prethodne generacije.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Shutterstock
— Limun, koji sadrži labu limunsku kiselinu, može samo da proširi želudac i da privremeno smanji osećaj gladi. Slabe kiseline, poput limunske, mogu da smanje lučenje jake želudačne kiseline (hlorovodonične kiseline), što može doprineti prijatnom osećaju nakon konzumiranja ovog napitka — objašnjava dr Perišić.
Prof. dr Vojislav Pešić istakao je da med ne bi trebalo zanemariti u svakodnevnoj ishrani, naročito zbog njegovih pozitivnih efekata na mozak.

Shutterstock
— Med je prirodan, sterilan i koristan, ali nije preporučljivo preterivati sa njim. Umerena količina, poput kašičice tri puta dnevno, može biti vrlo korisna za naš nervni sistem. Med pomaže u poboljšanju moždanih funkcija, kafa daje energiju, a rakija utiče na raspoloženje — rekao je dr Perišić.
Naglasio je i fenomenalna dejstva kiselih jabuka, prenosi Stil.
— Kisele vrste, poput kožara, imaju pozitivne efekte na organizam bez opterećenja pankreasa, a uz to ne izazivaju nagli porast šećera u krvi — savetuje gastroenterolog.
Bonus video: