Gastroenterolog ove 3 namirnice izbegava po svaku cenu: Jako su opasne za creva i štetne po naše zdravlje

Tatjana Badarević Vesti 01.01.2025 17:28 0

Gastroenterolog Seti postao je viralan zbog videa o namirnicama koje ne konzumira.

gastroenterolog

Shutterstock

Dr. Saurab Seti često na svom TikTok profilu deli savete u vezi zdravlja. Gastroenterolog se može pohvaliti s 473 hiljade pratilaca, a otkrio je koje tri "opasne" namirnice nikada ne jede zbog njihovog uticaja na creva. Video je postao viralan, a doktor školovan na Harvardu ga je nazvao "Tri najopasnije namirnice za creva koje izbegavam kao gastroenterolog", piše SurreyLive.

"Prvo, ultra-prerađena hrana bogata je konzervansima, aditivima i nezdravim masnoćama koje mogu poremetiti crevni mikrobiom. Drugo, pržena hrana. Nju je teško probaviti i može usporiti probavni proces, što dovodi do nadutosti, gasova ili refluksa kiseline. Za povremeno prženje koristite ulja poput rafinisanog maslinovog, avokadovog ulja ili kokosovog ulja", objasnio je Seti. Na trećem mestu našla su se obična i dijetalna bezalkoholna pića. "Dijetalna bezalkoholna pića sadrže veštačke zaslađivače poput aspartama, što može negativno uticati na crevni mikrobiom iz mog kliničkog iskustva", rekao je lekar.

 

@doctorsethimd 3 Worst Foods for the Gut I Avoid as a Gastroenterologist ❌ Dr Sethi #medical ♬ original sound - Doctor Sethi ⚡️

 

Zašto je važno izbegavati ovu hranu? Britanska fondacija za srce primetila je da je ultra-prerađena hrana obično puna zasićenih masnoća, soli i šećera, što znači da njena konzumacija može smanjiti prostor u našoj ishrani za zdravije opcije. Osim toga, raste uverenje da aditivi koji se nalaze u ovoj hrani mogu dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda. Način na koji obrađujemo hranu može značajno uticati na to kako naše telo reaguje na nju. Istraživanje je pokazalo da konzumacija celovite hrane poput orašastih plodova omogućuje telu da apsorbuje manje masnoće nego kada se ta hrana samelje i oslobađa svoja ulja.

Još jedna teorija u nastajanju sugeriše da ishrana bogata ultra-prerađenom hranom može negativno uticati na zdravlje naših creva. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumele tačne implikacije ultra-prerađene hrane na zdravlje. Healthline izveštava da jedenje hrane pržene u nestabilnom ulju može dovesti do nekoliko štetnih učinaka na zdravlje. Redovna konzumacija takve hrane može povećati rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Uprkos tome što su bez kalorija, bez šećera i bez masnoća, više istraživanja pokazalo je da su dijetalna gazirana pića povezana sa razvojem dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Istraživanje je pokazalo da je konzumacija samo jedne porcije veštačko zaslađenog pića dnevno povezana s 8-13 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading