Riba je bogata hranljivim materijama poput omega-3 masnih kiselina, visokokvalitetnih proteina, raznih vitamina i minerala, te može biti odličan izbor u uravnoteženoj ishrani.
Međutim, nisu sve vrste ribe najbolja opcija za zdravlje.
Najbolje vrste ribe za zdravlje
Sardina
Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje podržavaju zdravlje srca, kao i kalcijumom koji doprinosi zdravlju kostiju. Osim toga, sardine su dobar izvor vitamina D.
Važno je istaći razliku između sardina i inćuna. Sveže sardine su lako kvarljive i zahtevaju hlađenje. S druge strane, sardine u konzervi prošle su proces konzerviranja, što im produžava rok trajanja. Iako konzervirane sardine mogu biti masnije i promenjene teksture, i dalje su dobar izvor hranljivih materija i praktične za dugotrajno čuvanje bez potrebe za hlađenjem.
Losos
Losos je jedan od najboljih izbora među zdravim vrstama ribe. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca i mozga, a takođe je i izvor visokokvalitetnih proteina.
Istraživanja pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjuje rizik od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i trigliceride. Takođe, ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći ljudima koji pate od artritisa.
Najgore vrste ribe za zdravlje
Tuna
Tuna je dobar izvor vitamina B6 i B12, koji podržavaju zdravlje imunološkog sistema i nervnog sistema. Međutim, nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke nivoe žive.
Preporučuje se ograničenje unosa tune na jedan do dva puta nedeljno. Zbog visokog sadržaja žive, tuna se ne preporučuje deci, trudnicama i dojiljama.