Jedna od voćki koje se najčešće jedu u ovom periodu je kivi. Kivi potiče iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim delovima sveta. Poznati indijski dijetolog Arhana Batra kaže da je odličan za zdravlje. Evo kako deluje na organizam:
Jača imunitet
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C i tako pomaže telu da se odbrani od bolesti", kaže poznati indijski dijetolog Arhana Batra. Kivi je bogat antioksidantima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv stresa i slobodnih radikala, smanjujući upale.
Podstiče mršavljenje
Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrednosti u kiviju stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u kontrolisanju apetita i podstiče mršavljenje.
Poboljšava kvalitet sna
Kivi sadrži serotonin, koji je povezan s regulisanjem spavanja. "Konzumacija kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju njegovog kvaliteta i trajanja, što ga čini zdravom opcijom za rešavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.
Smanjuje rizik od osteoporoze
Vitamin K neophodan je za zdravlje kostiju, a adekvatan unos pomaže vezivanje kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima. Kivi je dobar izvor ovog vitamina, ističe dijetolog.
Video: