Hrana s visokim glikemijskim indeksom brzo podiže šećer u krvi. Ali, osim hrane, neke navike koje svakodnevno praktikujemo, mogu doprineti naglim skokovima šećera u krvi. Doktor Edmond Hakimi i dijetolog Trista Best otkrili su koje greške većina ljudi svakodnevno pravi, a mogu povećati nivo šećera u krvi.
1. Nedostatak sna
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Nedovoljno sna može povisiti šećer u krvi, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše glukozu. Manjak sna smanjuje osetljivost na insulin, što otežava ćelijama reakciju na insulin, pa dolazi do većeg nivoa šećera u krvi. "Kada ne odmaramo dovoljno, telo proizvodi više kortizola, hormona stresa, što može uzrokovati porast šećera u krvi. Loš san takođe smanjuje osetljivost na insulin, čime otežava stabilizaciju nivoa šećera", objašnjava doktor.
2. Preskakanje obroka
Kada preskočite obrok, nivo šećera u krvi može u početku da opadne, a telo tada oslobađa glukozu kako bi nadoknadilo manjak. To često pokreće oslobađanje hormona stresa, poput kortizola, što može dovesti do naglog porasta šećera u krvi. "Preskakanje obroka može se činiti bezopasnim, ali često dovodi do niskoh nivoa šećera u krvi koji naglo skoči kad konačno jedemo. Ovaj ciklus može biti opterećujući za telo, posebno ako prvi obrok sadrži mnogo ugljenih hidrata, što dovodi do brzog porasta šećera", ističe doktor.
3. Nedovoljna fizička aktivnost
Kada nismo aktivni, glukoza duže ostaje u krvi, što povećava nivo šećera. Redovno kretanje povećava osetljivost na insulin, omogućujući ćelijama da bolje reaguju na insulin. Dr Hakimi navodi: "Fizička aktivnost pomaže mišićima da koriste glukozu kao energiju, što smanjuje šećer u krvi. Kada smo uglavnom neaktivni, posebno nakon jela, nivo šećera ostaje viši duže vreme, što stvara dodatni pritisak na insulin i otežava stabilizaciju šećera."
.
Video:
.