Još jedna studija povezuje ultraprocesuiranu hranu (UPF) poput pakovanih grickalica, slatkih pića, hleba iz masovne proizvodnje, voćnog jogurta, nekih žitarica za doručak i zamena za meso sa ubrzanim biološkim starenjem.
Biološka starost - starost naših ćelija i tkiva - pod uticajem je genetike i životnih navika kao što su ishrana i fizička aktivnost.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Sredovečni i stariji italijanski učesnici ove studije koji su više od 14 % dnevnih kalorija unosili iz UPF-a činili su se biološki starijima od svoje hronološke starosti. Hronološka starost podrazumeva broj godina koje je neko proživeo od rođenja. S druge strane, biološka starost odnosi se na nivo biološkog starenja osobe, tačnije koliko dobro telo funkcioniše i kako se odupire bolestima.

Shutterstock
Ultraprerađena hrana ima lošu reputaciju jer je puna kalorija, šećera, masti i soli, piše New York Post. "Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, ova ultraprocesuirana hrana prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja zapravo menja njen sastav, uz posledičan gubitak hranljivih materija i vlakana", objasnila je nutricionistička epidemiologinja i koautorka studije Marialaura Bonaćo.
,,To može imati važne posledice za niz fizioloških funkcija, uključujući metabolizam šećera, kao i za sastav i funkcionalnost crevnog mikrobioma", dodala je Bonaćo, koja je istakla značaj ravnoteže bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sistemu.
,,Takođe, ova hrana je često pakovana u plastičnu ambalažu, te postaje i prenosilac toksičnih materija za telo", zaključila je Bonaćo.

Shutterstock
Njen tim je okupio 22.500 učesnika koji su ispunili upitnik o ishrani, a zatim im je izmereno 36 biomarkera u krvi kako bi se izračunala njihova biološka starost. Nalazi su objavljeni u ,,The American Journal of Clinical Nutrition".
Rezultati su potvrdili nedavnu studiju Univerziteta Kalifornije u San Francisku koja je otkrila da dodani šećer ubrzava biološko starenje, čak i ako je deo inače zdrave ishrane. Visoke količine šećera u krvi mogu oštetiti ćelije, što dovodi do hronične upale, koja je povezana s gojaznošću, bolestima srca, dijabetesom, bolestima jetre i raznim vrstama raka.
Nedavne studije su otkrile da ultraprocesuirana hrana čini oko 60 % dnevnog unosa kalorija tipičnog Amerikanca.
Bonus video: