Većina domaćica, kada detaljno čisti kuhinju, opere daske za sečenje, radne površine, sudoperu, čak i kantu za đubre... Ali jedan predmet mnoge preskoče. To su posude sa začinima koje se svakodnevno koriste i dodiruju prljavim rukama.
Utvrđeno prisustvo salmonele
Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u Americi ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Istraživanje je objavljeno u „Journal of Food Protection“, a urađeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak da pripreme iste ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada zarazi neku površinu.
Posle kuvanja, uzimani su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Najprljaviji predmeti u kuhinji, odnosno oni s najvećom učestalošću kontaminacije bili su posude za začine. Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto boca sa deterdžentom, dok ostali predmeti uopše nisu bili kontaminirani.
Koji su simptomi salmonele?
Doktor Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi posle jela i kuvanja ne brišu posude sa začinima. Istraživanje je pokazalo da svaka posuda koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni.
Obratite pažnju na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbegavajte da jedete nedovoljno termički obrađeno meso, kolače sa sirovim jajima, skuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera i jela koju su više puta podgrevana. Simptomi salmonele su:
– mučnina i povraćanje
– proliv
– bol u stomaku
– groznica
– povišena temperatura
– glavobolja
– krv u stolici
.
Video:
.