Bez mlevenog mesa skoro da ne može da se zamisli neki porodični ručak. Ono je neizostavan sastojak sarmi, punjenih paprika, musake, ćufti. Od njega se prave i pljeskavice, ćevapi, paste.
Da vam meso ne bude suvo
Distanje mlevenog mesa može da se oduži, jer ono pusti dosta vode, ali postoji opasnost da dugim dinstanjem postane suvo, a zbog toga jelo koje pravite s njim neće biti ukusno i sočno. Kako bi to sprečila, baka Jovanka koristi jedan trik. U mleveno meso prilikom dinstanja stavi malo jednog sastojka koji uvek ima u kuhinjskoj fioci.
Dodajte sodu bikarbonu
U mleveno meso doda sodu bikarbonu. Treba staviti na 500 g mlevenog mesa 1/3 kašičice sode bikarbone pre dinstanja. Promešati, ostaviti da odstoji 15 minuta, a onda meso izdinstati. Zahvaljujući tome, meso će brže biti gotovo, neće pustiti mnogo vode prilikom dinstanja, a ostaće sočno i meko. Sodu bikarbonu možete da stavite i u meso za gulaš koje je iseckano na komadiće, na isti način, pre dinstanja. U ovom slučaju treba staviti 1 kašičicu sode bikarbone na 500 g mesa.
.
Video:
.