Čuveni doktor Perišić otkriva koja je vrsta mesa najopasnija: 'Izbacite je iz ishrane'

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 04.11.2024 15:53 0

Prema Perišiću, poželjno je dnevno konzumirati porciju mesa ili soje, ali je važno pažljivo birati vrstu mesa

meso

Shutterstock

Većina ljudi ne može zamisliti obrok bez mesa, posebno jer je ono bogato proteinima koji su neophodni za pravilan rad našeg organizma. Na primer, piletina se često preferira među onima koji žele da smanje telesnu težinu, dok stručnjaci savetuju umereno konzumiranje crvenog mesa i prerađevina. Naš gastroenterolog Vojislav Perišić je u emisiji na TV Prva objasnio koje vrste mesa treba izbegavati i zašto je važno voditi računa o zdravom unosu.

Prema Perišiću, poželjno je dnevno konzumirati porciju mesa ili soje, ali je važno pažljivo birati vrstu mesa. "Goveđe meso je vrlo popularno u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sadržaja gvožđa i cinka. Ono je zdravo, posebno zbog vitamina D prisutnog u masnijim delovima mesa," rekao je Perišić. Ipak, naglasio je da prekomerna konzumacija određenih vrsta mesa može povećati loš holesterol (LDL) i rizik od srčanih bolesti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Meso koje treba izbegavati

Evo popisa mesa koje bi trebalo ograničiti ili potpuno izbegavati:

Svinjski odrezak

Klasični svinjski odrezak sadrži visoku količinu zasićenih masti (oko 11 grama) i trans masti, što može povećati rizik od zdravstvenih problema. Crveno meso, iako bogato esencijalnim nutrijentima poput gvožđa i proteina, može izazvati upale i debljanje, posebno kada se konzumira u velikim količinama. Zasićene masti u masnijim delovima mesa povećavaju nivo lošeg holesterola, što dugoročno može opteretiti srce.

Jagnjeće meso

Jagnjetina je takođe vrsta crvenog mesa koju bi osobe sa visokim holesterolom ili sklone kardiovaskularnim oboljenjima trebale konzumirati retko, najviše jednom nedeljno. Perišić preporučuje da, ako pripadate ovoj grupi, jagnjeće meso izbacite iz ishrane.

Svinjska rebra

Iako su svinjska rebra vrlo ukusna, ona sadrže značajnu količinu masti, što ih čini manje poželjnim za redovnu konzumaciju.

Kobasice i prerađevine

Mesne prerađevine, kao što su kobasice, nalaze se na popisu najnepoželjnijih namirnica zbog visokog udela zasićenih masti i natrijuma. Pored toga, sušene kobasice često su visoko prerađene, čineći ih nezdravim izborom, posebno za one koji brinu o zdravlju srca i krvnih sudova.

Perišić naglašava da je umerenost ključna i da su zdrave prehrambene navike neophodne za dugoročno očuvanje zdravlja.

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
05. 05. 2025 10:57

NOVI PRAVAC "OSLOBAĐA" CENTAR GRADA: Asfaltirani prvi kilometri na severnoj obilaznici oko Kragujevca, radi se i na petljama

Komentari (0)