Od orašastih plodova, badem ima najveću količinu vitamina B2 i B3, bogat je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E. Dobar je izvor belančevina i vlakana, sadrži jako malo šećera, a to ga čini zdravom grickalicom.
Ako se jede svakog dana, badem štiti srce od bolesti, pomaže u snižavanju holesterola, poboljšava varenje, jača kosu, usporava pojavu bora. Badem pomaže u mršavljenju, jer je bogat vlaknima koja smanjuju osećaj gladi.
Zbog svega ovoga se u našem narodu već dugo koristi „mokri badem“, posebno kao pomoć za bolje varenje i mršavljenje.
Recept za „mokre bademe“
Stavite 120 grama badema u posudu i prelijte toplom vodom. Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte u bademe 1 kašiku soli. Ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati. Posle toga ćete lako skinuti ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila. Mokre bademe možete koristiti nedelju dana, svakog jutra po 4 komada.
Zašto se potapaju u vodu?
Potapanjem badema u vodi smanjuje se količina tanina i kiselina koji se nalaze u ljusci, a koji mogu smanjiti apsorpciju hranljivih materija iz badema u telu. Iz mokrih badema telo će bolje uzeti vitamine i minerale.
Napomena: Pre upotreba „mokrih badema“ konsultujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom.
.
Video:
.