Doktori su u pravu, ovako treba odmarati noge: Primenjuju 6 navika i zato nikada nemaju problema sa cirkulacijom

Vesti 12.10.2024 17:30 0

Jedan od načina da poboljšamo vensku cirkulaciju je da podignemo stopala, što pomaže našim telima da rade sa gravitacijom kako bi vratili krv u naše srce

noge

Shutterstock

Ako želite da zaštitite svoje krvne sudove dugoročno i kratkoročno, izbegavajte ova ponašanja.

Ljudsko telo je toliko neverovatno da je lako uzeti zdravo za gotovo sve što čini da bi nas održao živi i zdravi. U svakom trenutku, naše arterije isporučuju krv bogatu kiseonikom našim organima i tkivima, dok je naše vene nose nazad u srce.

srce

Shutterstock

 

Vremenom, međutim, ovaj sistem ne funkcioniše uvek dobro kao ranije. I postoje određena ponašanja koja mogu prouzrokovati nepopravljivu štetu. Na sreću, postoje načini da se izbegnu ovi negativni ishodi i unapredi opšte zdravlje. Vaskularni hirurzi otkrili su za HuffPost šta izbegavaju da bi održali zdrave krvne sudove.

Ne sede i ne stoje predugo na jednom mestu 

„Kao vaskularni hirurg koji je specijalizovan za bolesti vena, trudim se da nikada ne stojim ili sedim na jednom mestu predugo“, rekla je dr Tikva Džejkobs iz Weill Cornell Medicine i New York-Presbiterian Hospital. 

Objasnila je da vene u našim nogama moraju da rade protiv gravitacije kako bi vratile krv u naše srce

„Unutar sebe imaju ventile koji sprečavaju gravitaciju da povuče krv nazad do naših stopala, ali vremenom će tim zaliscima možda trebati duže da se zatvore, omogućavajući da se deo krvi vrati u naša stopala i potkolenice“, dodao je Džejkobs. ,,Taj dodatni volumen krvi može izazvati težinu, umor i otok." 

žena

Shutterstock

 

Da biste izbegli ovu nelagodnost i održali nesmetanu cirkulaciju, redovno hodajte ili tapkajte prstima tokom dana. Ovo pomaže da se aktivira sistem venske pumpe mišića teleta. 

„Sa svakim korakom, mišići potkoljenice se kontrahuju, a ta kontrakcija deluje kao pumpa koja nam pomaže da vratimo krv u srce“, objasnila je Džejkobs. „Često govorim svojim pacijentima da, ako kuvaju, treba da šetaju okolo ili marširaju na mestu da aktiviraju pumpu mišića lista, a moji pacijenti koji satima sede za stolom treba da podese alarm da ustanu svaki sat i hodaju“.

Ne zaboravljaju da nose kompresijske čarape, posebno pre leta

„Kompresijske čarape su čarape koje koriste blagi pritisak da poboljšaju zdravlje vaših vena i smanje količinu tečnosti koja se nakuplja u vašim nogama“, objasnila je dr Sjaoji Teng, vaskularni hirurg u Medicinskom centru Veksner Univerziteta u Ohaju. „Kada stojimo ili sedimo duže vreme, tečnost i krv se mogu nakupiti u venama na našim nogama i vremenom izazvati neprijatno oticanje. Dugoročno, ovo može dovesti do pucanja delikatnih ventila u venama, što dovodi do većeg nakupljanja tečnosti, slomljenih kapilara i proširenih vena." 

Kompresijske čarape mogu biti od velike pomoći u sprečavanju ovih i drugih potencijalno ozbiljnijih ishoda, posebno ako već imate problema sa krvnim sudovima.

Čarape

Shutterstock

 

„Ono što govorim pacijentima, a što ih najviše iznenađuje, jeste da verujem da svako ko ima venske probleme – što znači proširene vene, oticanje nogu, vensku insuficijenciju – nikada više ne bi trebalo da uđe u avion bez čarapa za podršku“, rekao je dr J. Mark Rodasil, vaskularni hirurg i direktor Centra za vene Emori. ,,Letenje je povezano sa krvnim ugrušcima, a pacijenti sa abnormalnim venama imaju malo povećan rizik od stvaranja ugrušaka. I što je let duži, to je ta preporuka važnija." 

Čak i ljudi bez vaskularnih problema mogu imati koristi od nošenja kompresijskih čarapa. 

Kompresijske čarape su korisne za sve ljude, bilo da imaju bolne vene ili ne, posebno kada putuju ili rade ceo dan“, naglasio je Teng. 

Ne puše niti provode vreme u zatvorenim prostorima sa pušačima 

„Nikada ne pušim i izbegavam zatvorene prostore sa pušačima“, rekla je dr Šila Blumberg, vaskularni hirurg u NIU Langone bolnici u Bruklinu. „Ne postoji ništa otrovnije za vene i arterije od čestica u dimu, cigaretama i slično. Učinjena šteta je nepovratna i želim da zaštitim svoju vaskulaturu što je više moguće". 

Kada pušite, vaše arterije i vene su u opasnosti od ozbiljnih štetnih promena. 

cigarete

Shutterstock

 

,,Pušenje može uzrokovati da se vene stvrdnu i ukoče, a to je povezano sa bolestima vena", rekao je Teng. „Pušačima je takođe mnogo teže zaceliti rane ili čireve uzrokovane problemima sa cirkulacijom ili operacijom. Jedna od najboljih stvari koje osoba može da uradi da pokuša da smanji rizik od neophodnih procedura ili operacija je da prestane da puši." 

Ne zaboravljaju da podignu noge 

,,Jedan od načina da poboljšamo vensku cirkulaciju je da podignemo stopala, što pomaže našim telima da rade sa gravitacijom kako bi vratili krv u naše srce", rekla je Džejkobs. 

noge

Shutterstock

 

Dakle, ako treba da sednete ili legnete neko vreme, podignite stopala kako biste omogućili gravitaciji da isprazni tečnost i krv iz vaših nogu. "Ovo smanjuje pritisak na noge i pomaže u smanjenju pritiska u venama", dodala je Teng.

Ne zanemaruju hidrataciju 

Održavanje hidratacije ima naizgled beskrajne koristi za telo, tako da nije iznenađenje da je dobro i za kardiovaskularno zdravlje. 

voda

Shutterstock

 

„Izbegavam dehidraciju i pokušavam da pijem najmanje jedan litar vode dnevno“, rekao je Blumberg. "Ovo sprečava da krv postane previše viskozna ili lepljiva i čini da se osećamo bolje smanjujući rizik od zgrušavanja krvi, posebno kada putujem." 

Ne preskaču vežbu 

Kao i kod hidratacije, prednosti redovne fizičke aktivnosti proširuju se i na cirkulatorni sistem. 

„Vežba je korisna jer pokreće krv“, objasnio je Rheudasil. „Vežbanje takođe pomaže ljudima da izbegnu sklonost ka prekomernoj težini, što definitivno doprinosi problemima sa venama. 

voda

Shutterstock

 

Zato vaskularni hirurzi ne preskaču treninge kako bi ostali fizički zdravi i stimulisali cirkulaciju krvi.  

„Vežbanje je dobro za vaše srce, pluća i ukupnu cirkulaciju, uključujući i vaše vene“, rekla je Teng. „Takođe povećava snagu mišića, snižava krvni pritisak i podiže raspoloženje. Čak i samo kratka šetnja može imati dugoročne efekte na vaše zdravlje." 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marija Šerifović smršala 4 kilograma za 10 dana! Evo i kako #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading