Krvarenje iz nosa nije bezazleno: Evo u kojim slučajevima morate pod hitno da odete kod lekara

Tatjana Badarević Vesti 08.10.2024 20:27 0

Pažnju treba obratiti i na druge stvari, poput iz kojeg dela nosa teče krv te koliko dugo krvarite

nos

Shutterstock

 

Iako je krvarenje iz nosa u većini slučajeva bezopasno, stručnjaci su upozorili na malo poznate znakove da bi krvarenje moglo ukazivati na nešto zlokobnije. Tako neke vrste krvarenja iz nosa mogu ukazivati ​​na bolesti srca, otkazivanje jetre, pa čak i smrtonosne vrste raka krvi, piše Daily Mail.

"Krvarenje iz nosa je vrsta problema zbog koje pacijenti dolaze misleći da je bezopasno, ali ono nam može signalizovati da se nešto drugo događa u pozadini," kaže doktor Din Esžit iz Donkastera. Prema smernicama Nacionalne zdravstvene službe (eng. NHS) u Ujedinjenom Kraljevstvu, vreme trajanja krvarenja iz nosa je najveći pokazatelj temeljnog problema. Ako krvarite duže od 20 minuta, trebali biste otići u hitnu pomoć.

No, dr. Edžit kaže da pažnju treba obratiti i na druge stvari, poput iz kojeg dela nosa teče krv. "Ako izlazi iz zadnjeg dela nosa i curi niz grlo, to je alarm za uzbunu. Krvni sudovi su veći u poređenju s prednjim delom nosa, što znači da ćete verovatnije izgubiti puno krvi. Ako je to slučaj, bio bih zabrinut zbog raka nosa i grla i pucanja krvnih sudova", kaže dr. Edžit.

krvarenje iz nosa

Shutterstock

 

 

Ako krvarenje dolazi s prednje strane nosa, ali iz oba nosna otvora, budite oprezni jer bi to mogao biti znak temeljnog problema sa telesnom sposobnošću zgrušavanja krvi. Dr. Edžit kaže da bi moguća stanja mogla biti otkazivanje jetre, gde organ ne može da proizvodi proteine ​​potrebne za zgrušavanje krvi, teška infekcija, reakcija na lekove i, u najgorem slučaju, rak krvi poput leukemije.

Leukemija može dovesti do pada broja trombocita, koje pomažu našoj krvi da se zgruša, što uzrokuje prekomerno krvarenje.  "Takođe bih potražio modrice na telu", kaže dr. Edžit. Krvarenje iz obe nozdrve takođe može biti znak srčane bolesti. "Ako imate visok krvni pritisak, arterije su vam stisnute, što vas dovodi u opasnost od pucanja krvnog suda u nosu. Ovo je pokazatelj da ste pod visokim rizikom od srčanog i moždanog udara", kaže lekar.

Krvarenje u nosu mogu uzrokovati i neki lekovi za razređivanje krvi koji se pripisuju za sprečavanje srčanog i moždanog udara. Najčešća i normalna vrsta krvarenja iz nosa je ona koja se javlja u jednoj nozdrvi, a krvarenje dolazi iz prednjeg vrha nosa. Ovo područje nosa je poznato kao Litlovo područje, koje sadrži male, vrlo osetljive krvne sudove koji su osetljivi na pucanje.

Bonus video:

 

@najzena.rs Danima je osećala miris pokvarene ribe u kući i za dlaku izbegla tragediju! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading