Boli vas u grlu, a nemate povišenu temperaturu? 5 razloga za to, jedan je skroz neočekivan

Slobodanka Ćorić Vesti 08.10.2024 10:14 0

Promena ishrane može pomoći, a za ozbiljnije slučajeve potrebna je poseta lekaru

žena

Shutterstock

Promenljivo vreme zna da napravi haos u organizmu! Neki se žale na umor, drugi pate od bolova u kostima i mišićima, a tu su i oni koji imaju kašalj ili su "zakačili" temperaturu. A šta je sa onima koji imaju bol u grlu, ali bez temperature? U nastavku saznajte o čemu se radi!

Bol u grlu bez temperature: Šta ga uzrokuje?

Obična prehlada

Bol u grlu bez povišene temperature često izaziva obična prehlada. Simptomi uključuju kijanje, zapušen nos, suzne oči i osećaj umora. Prehlada obično prolazi za nedelju dana, a možete olakšati simptome toplim čajem sa medom ili ibuprofenom.

Upala krajnika

Kada dođe do oticanja krajnika, bol u grlu može biti prateći simptom. Pored bola, javlja se otežano gutanje i neprijatan zadah. Viralna upala krajnika obično se povlači za 3 do 5 dana.

Alergije

Sezonske alergije mogu izazvati bol u grlu bez temperature zbog postnazalnog kapanja. U tom slučaju, očekujte kijanje, kašalj i svrab. Izbegavajte okidače i koristite antihistaminike.

Kiseli refluks

Bol u grlu može biti rezultat kiselog refluksa, gde želudačna kiselina iritira jednjak. U ovom slučaju, gorušica i otežano gutanje su česti prateći simptomi. Promena ishrane može pomoći, a za ozbiljnije slučajeve potrebna je poseta lekaru.

Polno prenosive infekcije

Neke polno prenosive infekcije, poput gonoreje i herpesa, mogu uzrokovati bol u grlu. Ako sumnjate na neku od ovih infekcija, hitno testiranje je neophodno.

Kada posetiti lekara?

U većini slučajeva, bol u grlu bez temperature prolazi sam. Međutim, ako imate poteškoća sa disanjem ili gutanjem, ili se simptomi ne povuku za nedelju dana, obavezno posetite lekara.

Kako olakšati simptome?

Evo nekoliko domaćih lekova:

Med i limun: Pomešajte kašiku meda i sok od pola limuna u toploj vodi – savršeno za smirivanje grla!

Grgljanje slane vode: Rastvorite pola kašičice soli u toploj vodi i grgljajte nekoliko puta dnevno.
Čaj od đumbira: Prokuvajte svež đumbir i dodajte med i limun za dodatni efekat.
Topli čajevi: Čajevi od kamilice, nane ili žalfije umiruju grlo.
Komentari (0)
Loading