Ovsenu kašu ne smeju svi da jedu: Ljudi koji imaju ovu bolest treba da je izbegavaju

Vesti 01.10.2024 14:41 0

Jedan je od najzdravijih doručaka, ali ovsena kaša ne prija svima. Ko treba da bude oprezan?

musli

Shutterstock

Ovsene pahuljice sadrže mnogo vlakana koja deluju blagotvorno na crevnu floru, ali ova zdrava namirnica nije korisna za sve ljude. Biotehnolog Dimitrij Bistrov otkrio je za koga je opasno da jede ovsene pahuljice.

Ko ne sme da jede ovsenu kašu

1. "Osobe sa sindromom iritabilnog creva ili drugim gastrointestinalnim tegobama trebalo bi da budu oprezne i postepeno uvode ovsenu kašu u ishranu", izjavio je doktor.

2. Fitinska kiselina, koja se nalazi u ovsenim pahuljicama, može ometati apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kod osoba s neuravnoteženom ishranom, to dovodi do nedostatka važnih mikroelemenata.

3. Kod nekih ljudi, ovsena kaša može izazvati alergijske reakcije: osip na koži, svrab, oticanje, čak i anafilaktički šok u posebno teškim slučajevima.

Za koga je korisna ovsena kaša

Istraživači su nedavno proučavali kako konzumacija ovsa može uticati na nivo insulina, gubitak težine i smanjenje rizika od dijabetesa. Prema rezultatima studije, konzumiranje ovsa smatra se korisnim, posebno za osobe koje imaju loše kontrolisan dijabetes tipa 2. "Beta-glukan, vlakno prisutno u ovsu, može pomoći u smanjenju nivoa glukoze i holesterola", zaključili su istraživači. Ipak, osobama s dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima savetuje se da prate količinu ovsene kaše koju konzumiraju.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading