Kada menstruacija prestane pre 40-e, javljaju se novi problemi: Doktori upozoravaju na rizik od opasnih obolenja

Vesti 27.09.2024 10:23 0

Autori žele da prouče biološke mehanizme POI i autoimunih bolesti kako bi pomogli u razvoju preventivnih tretmana

depresija

Shutterstock

Žene sa preranim otkazivanjem jajnika imaju veću verovatnoću da razviju stanja kao što su dijabetes i lupus.

Prevremeno otkazivanje jajnika (POI) nastaje kada žene mlađe od 40 godina više ne proizvode jajne ćelije jer su njihovi jajnici prestali da rade kako treba. Menstruacija postaje neredovna, a zatim prestaje, a neke žene doživljavaju simptome menopauze. Ovo stanje pogađa jedan procenat žena u svetu.

Studija je otkrila da žene sa POI imaju dva do tri puta veću verovatnoću da razviju teška autoimuna stanja kao što su dijabetes tipa 1, prekomerno aktivna štitna žlezda, lupus i inflamatorna bolest creva, u poređenju sa opštom populacijom. Istraživači kažu da nalazi značajno jačaju hipotezu da autoimuni procesi igraju glavnu ulogu u razvoju POI.

Studija, objavljena u Human Reproduction, najveća je koja istražuje vezu između autoimunih stanja i POI. Finski akademici su pratili skoro 20.000 žena najmanje 12 godina. Oni su analizirali zdravstvene podatke iz sveobuhvatnih finskih registara i identifikovali skoro 4.000 žena mlađih od 40 godina sa dijagnozom POI između 1988. i 2017. 

Svaki naučnik je pratio četiri žene slične starosti. Zatim su pogledali koliko ih je razvilo teška autoimuna stanja između 1970. i 2017. Otkrili su da je 5,6 procenata žena sa POI dijagnostikovano sa najmanje jednim autoimunim poremećajem pre dijagnoze, a 12,7 procenata nakon dijagnoze POI. 

Sve u svemu, žene su imale 2,6 puta veće šanse da imaju autoimunu bolest pre dijagnoze POI u poređenju sa kontrolama. Ovi rizici su se kretali od skoro duplo za prekomerno aktivnu štitnu žlezdu i reumatoidni artritis do skoro 26 puta veći za poliglandularne autoimune bolesti. Žene sa POI koje nisu imale prethodno autoimuno stanje imale su skoro tri puta veću verovatnoću da će dobiti jednu dijagnozu u naredne tri godine. 

bol

Shutterstock

 

Autori kažu da su ove veze verovatno potcenjene jer je studija uključivala samo autoimune poremećaje dijagnostikovane u specijalizovanim zdravstvenim centrima: manje teška stanja kao što su celijakija i hipotireoza često dijagnostikuju i leče lekari primarne zdravstvene zaštite, tako da je ukupna prevalencija autoimunih poremećaja kod žena sa viši POI. 

,,Važno je naglasiti da većina žena sa POI ne razvija teška autoimuna stanja, a većina žena sa teškim autoimunim bolestima ne razvija POI. Međutim, medicinski radnici treba da budu svesni povećanog rizika, a takođe i pacijenti treba budite obavešteni o tome“, rekla je šefica studije dr. Suzana Savukoski, doktorka ginekologije i akušerstva u Univerzitetskoj bolnici Oulu i Univerzitetu u Ouluu, Finska. 

Pošto POI ugrožava plodnost, žene sa povećanim rizikom za ovo stanje treba da razmotre pokušaje da zatrudne dok su mlade, dodao je dr Savukoski, iako neke autoimune bolesti mogu značajno povećati rizik od komplikacija u trudnoći i treba ih uzeti u obzir. 

Trudnica

Shutterstock

 

Autori žele da prouče biološke mehanizme POI i autoimunih bolesti kako bi pomogli u razvoju preventivnih tretmana. „Istražujemo da li dugotrajna primena terapije zamene hormona može da spreči razvoj drugih stanja kod žena sa POI“, rekao je dr Savukoski. 

„POI je slabo shvaćen i razarajući. Ograničava sposobnost mladih žena da nose svoje biološko dete i povećava rizik od komplikacija povezanih sa menopauzom, kao što je osteoporoza“, rekla je Luiz Keni, profesorka zdravlja majki i fetusa na Univerzitetu u Liverpulu za Gardijan. Potrebno je novo istraživanje da bi se potvrdila uloga imunog sistema, dodala je. 

Sr. Basel Vatar, vanredni profesor reproduktivne medicine na Univerzitetu Anglia Ruskin, rekao je da je istraživanje naglasilo potrebu za multidisciplinarnom i holističkom brigom za žene sa POI zbog povećanog rizika od dugoročnih zdravstvenih komplikacija. 

„Ova studija nam ne pomaže da razumemo uzrok POI i stoga ostaje da se odgovori da li je to posledica autoimunih poremećaja ili nedostatak aktivnosti jajnika može preuveličati autoimuni odgovor među pogođenim ženama“, dodao je on.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading