Smanjuje rizik od dijabetesa i šloga: Tri šoljice dnevno jeftinog napitka su odlične za zdravlje

Vesti 24.09.2024 11:24 0

Nova studija otkriva da omiljeni napitak ima značajne prednosti za naše zdravlje.

žena

Shutterstock

Mnogi ne mogu zamisle jutro bez šoljice kafe. Osim što razbuđuje i daje energiju, nova studija otkriva da kafa ima i druge značajne prednosti za zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, redovno pijenje kafe može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, koronarne bolesti srca i moždanog udara.

Koliko kafe je dovoljno?

Istraživači iz Kine proučavali su uticaj kafe i kofeina na kardiometaboličko zdravlje. "Konzumiranje tri šoljice kafe dnevno ili 200 do 300 mg kofeina može značajno smanjiti rizik od kardiometaboličkih bolesti kod pojedinaca koji nemaju već postojeće srčane probleme", ističe glavni autor studije, Šaof Ke.

Prema rezultatima studije, oni koji konzumiraju umerene količine kafe, odnosno tri šoljice dnevno, imaju 48,1% manji rizik od razvoja kardiometaboličkih bolesti u odnosu na one koji ne piju kafu ili unose manje od 100 mg kofeina dnevno.

Analizirane zdrave osobe

Studija je analizirala podatke više od 172 hiljade pojedinaca koji na početku istraživanja nisu imali kardiometaboličke bolesti. Istraživači su pratili njihov zdravstveni status putem podataka iz zdravstvenih kartona, bolničkih evidencija i izveštaja o smrti. Ishodi su pokazali jasnu vezu između redovnog konzumiranja kafe i smanjenog rizika od bolesti.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading