Ovi lekovi rešavaju migrenu: Istraživanje pokazalo da ublažavaju bolove do 24 časa, a evo i kako

Vesti 26.09.2024 11:45 0

U studiju su uključeni i noviji lekovi kao što su lasmiditan, rimegepant i ubrogepant, ali nisu bili tako efikasni kao triptani

Shutterstock

Shutterstock

Više od 89.000 ljudi učestvovalo je u studiji koju je vodio Univerzitet Oksford. Oni su uporedili efikasnost 17 različitih oralnih lekova koji se obično koriste za lečenje migrene, sa rezultatima nedavno objavljenim u The British Medical Journal

Glavni autor studije rekao je da su četiri triptana - eletriptan, rizatriptan, sumatriptan i zolmitriptan - bila najefikasnija. Triptani su grupa lekova koji se često daju kao alternativa kada sredstva za ublažavanje bolova ne pružaju olakšanje. Oni deluju tako što oponašaju delovanje hemikalije serotonina u mozgu, smirujući preaktivne bolne nerve, piše BBC. Inače, simptomi migrene su jake glavobolje, osetljivost na svetlost, smetnje vida, mučnina i povraćanje. 

Upoređujući lekove, istraživači su otkrili da je eletriptan najefikasniji za ublažavanje bolova nakon dva sata, a zatim slede rizatriptan, sumatriptan i zolmitriptan. Najefikasniji za ublažavanje bolova do 24 sata bili su eletriptan i ibuprofen.

lek

Shutterstock

 

U studiju su uključeni i noviji lekovi kao što su lasmiditan, rimegepant i ubrogepant, ali nisu bili tako efikasni kao triptani.

 „Otkrili smo da su svi licencirani lekovi bolji od placeba, ali neki su bolji od drugih aktivnih lekova za akutni tretman migrene, što je nešto novo“, rekao je glavni autor Andrea Cipriani, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Oksfordu. 

On je rekao da se triptani trenutno nedovoljno koriste i da ih treba smatrati poželjnim tretmanom. 

„Naši nalazi otvaraju put preciznom medicinskom pristupu u kliničkoj praksi i trebalo bi da se koriste za informisanje budućih smernica o upravljanju akutnim migrenama kako bi se osiguralo da pacijenti dobiju najbolju moguću negu“, dodao je on. 

„Iako triptani mogu biti veoma efikasni za neke ljude sa migrenom, mnogi ne reaguju na njih“, rekao je Robert Musić, izvršni direktor Fonda za migrenu, britanske dobrotvorne organizacije koja ima za cilj da informiše i podrži obolele od migrene. „Drugi imaju nepodnošljive neželjene efekte ili ne mogu da ih uzimaju, uključujući ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima. Česta upotreba triptana takođe može dovesti do glavobolje preterane upotrebe, pogoršavajući problem.“  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading