Potreban je za jake kosti i imunitet: Ovi simptomi pokazuju da vam nedostaje D vitamin

Vesti 25.09.2024 16:23 0

Odgovarajući dnevni unos vitamina D je neophodan je za jake kosti, imunitet, zdrave zube.

vitamin

Shutterstock

Vitamin D pomaže organizmu da veže kalcijum iz hrane koji je neophodan za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Osim toga, jača imunitet i daje energiju. Dijetolozi Ejmi Gudson i Loren Manaker otkrile su koji znakovi ukazuju na manjak vitamina D u organizmu.

Stalno ste umorni

"Vitamin D je uključen u proizvodnju energije", objasnila je Gudson. Ako imamo manjak vitamina D, možda ćemo se stalno osećati umorno ili se boriti da prođemo kroz dan zbog nedostatka energije uprkos dovoljnom odmaranju.

Bole vas mišići

Ako osećamo bolove u mišićima koji nisu povezani s rutinom vežbanja ili stalnim osećajem slabosti, to može biti povezano s nedostatkom vitamina D. "Vitamin D važan je za rad mišića, a neadekvatan nivo može dovesti do bolova i slabosti mišića", kaže Gudson.

tromb

Shutterstock

 

Polomili ste ruku ili nogu

"Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, što je neophodno za održavanje jakih i zdravih kostiju", navela je Gudson. Manjak može dovesti do smanjenja gustine kostiju, što ih čini osetljivijim na prelome i povrede. "Nedostatak vitamina D takođe može rezultirati bolovima u kostima i leđima, a u teškim slučajevima može čak doprineti stanjima poput osteoporoze", zaključila je Gudson.

Često ste bolesni

Vitamin D je ključan u jačanju imuniteta. "On pomaže tele da se efikasno bori protiv virusa i bakterija", kaže dijetolog za „Eat This, Not That“. Uobičajeni znak nedostatka je ako ste često bolesni, jer je to posledica oslabljenog imuniteta.

Promene raspoloženja

Manaker kaže da vitamin D igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, a Gudson tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju na vezu između niskog nivoa vitamina D i poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju. "Znak nedostatka vitamina D su promene raspoloženja ili osećaj stalne tuge", navodi Manaker. Međutim, postoji mnogo razloga zbog kojih možemo imati promene raspoloženja ili simptome depresije koji nadilaze nedostatak vitamina D. Zato je važno, u slučaju pojave takvih simptoma, potražiti savet lekara.

Bonus video:

 

@najzena.rs Ćerka spržila maminu kreditnu karticu! Evo na šta je potrošila 60.000evra! #najžena #žena #fy #fyp #viral #fypシ゚ #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading